Leul pierde în fața principalelor valute. Ce spune Isărescu despre deprecierea monedei


Ultimul update: Vineri 17 Mai 2019 14:51
Data publicarii: Vineri 17 Mai 2019 14:11
Categorie: Stiri Economice
Euro, curs valutar

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că nu sunt motive serioase pentru o depreciere a leului, cu excepţia deficitului comercial, precizând că nu vrea să fie întrebat cât va fi cursul, pentru că nici el nu ştiu.

"Nu avem motive serioase (referitor la deprecierea monedei naţionale faţă de euro - n. r.) cu excepţia deficitului comercial, dar leul este cotat pe piaţă şi influenţele factorilor de pe piaţă sunt importante. În plus, la începutul anului, am tras un semnal de alarmă şi, fără să sperii pe nimeni, spun încă o dată: leul este convertibil în sensul că foarte mulţi investitori ţin titluri de stat sau titluri în lei şi nu trebuie antagonizaţi, speriaţi, pentru că sunt sensibili. O definiţie, care nu este a mea, ar fi că investitorii sunt nişte animale sperioase şi nu trebuie speriate. Noi, în ianuarie, am văzut de la o mare bancă două cuvinte care sunt... Un bancher nu trebuie să vadă aşa ceva. Eu am mai văzut la viaţa mea, în 1992, 1999: 'Sale Romania!', adică vindeţi tot ce înseamnă titlu românesc. Păi, sunt vreo 20 şi ceva de miliarde de lei prin lume (...) Deci, repet, nu suntem pentru deprecierea cursului, dar să nu mă întrebaţi cât va fi cursul, pentru că nici eu nu ştiu. Asta o stabileşte piaţa", a spus Isărescu.

Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de 4,7621 lei/euro, în creştere uşoară, de 0,05 bani (+0,01%), comparativ cu cotaţia anterioară, de 4,7616 lei pentru un euro.

De asemenea, moneda naţională a pierdut teren în raport cu dolarul american, până la o valoare de 4,2658 lei, mai mult cu 2,06 bani (+0,49%) faţă de anunţul precedent, respectiv 4,2452 lei pentru un dolar.

În acelaşi timp, leul s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cotaţia anunţată vineri fiind de 4,2197 lei, cu 1,06 bani peste nivelul din ziua anterioară (+0,25%), când moneda elveţiană valora 4,2091 lei.

Guvernatorul BNR a precizat că instituţia pe care o conduce a căutat cel mai bun mix de politici monetare prin care să se păstreze încrederea investitorilor români.

"Lumea a avut încredere în leu şi Banca Naţională nu trebuie deloc să dea sentimentul că nu merită această încredere. Această încredere e compensată şi prin politici adecvate, adică ce facem aici. Suntem serioşi şi am căutat cel mai bun mix de politici monetare prin care să păstrăm această încredere a investitorilor români. Pe scurt, nu văd motive de depreciere a leului, cu excepţia deprecierii contului curent, dar noi, la Banca Naţională, nu credem că aşa trebuie făcută corecţia. O eventuală corecţie a deficitului extern, dacă ai vrea să o faci prin depreciere, că aşa am citit nişte năstruşnicii, nu face altceva decât să te arunce într-un cerc vicios. Noi am trecut printr-un proces îndelungat prin care de la vreo 70% credit în valută am ajuns la mai puţin de 40%. Este un mare avantaj. De asemenea, grosul economisirilor populaţiei din România este în lei acum, nu în valută şi acest lucru trebuie păstrat", a subliniat Mugur Isărescu.

BNR a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru finalul anului viitor, potrivit anunţului făcut vineri de guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Banca Naţională estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent. Ulterior, aceasta se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei, ca urmare a epuizării efectelor acestor şocuri nefavorabile, dar şi a persistenţelor presiunilor inflaţioniste de la nivelul inflaţiei de bază.

Euro, curs valutar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Leul se va prăbuşi până la sfârşitul anului. Cât de mult cred analiştii că va scădea
Leul se va prăbuşi până la sfârşitul anului. Cât de mult cred analiştii că va scădea
Sondaj Reuters: Leul se va deprecia masiv. Cât va costa 1 euro la finalul anului
Sondaj Reuters: Leul se va deprecia masiv. Cât va costa 1 euro la finalul anului
Prețurile încep iar să crească. Cartofii s-au scumpit cu peste 10%
Prețurile încep iar să crească. Cartofii s-au scumpit cu peste 10%
Leul începe săptămâna pe depreciere. Cursul anunțat de BNR
Leul începe săptămâna pe depreciere. Cursul anunțat de BNR
VIDEO PROTVPLUS.RO
terasa
Ploile au provocat scăderi importante în vânzările restaurantelor şi cluburilor
Românii fac sport și cheltuie tot mai mulți bani pe echipamente. Cele mai îndrăgite sporturi
Start-Up Nation. Au promis locuri de muncă pentru a lua banii, dar acum nu găsesc angajați
Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe
Apartamentele cu întreținere aproape zero. ”Poți plăti creditul cu 10 ani mai devreme”
Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV
muncitori
Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări
Ne așteaptă cel puțin 1 an și jumătate de scumpiri. Cât ne costă celebra OUG 114
Leul pierde în fața principalelor valute. Ce spune Isărescu despre deprecierea monedei
BNR majorează prognoza de inflație la 4,2%. Explicațiile oferite de Mugur Isărescu
O bancă din România și-a afișat cursul valutar în cireșe. Cât costă un euro
Liber pentru români în cea mai bogată țară din Europa, din iunie. Salariile ajung la 6.000 €