Legea pensiilor: formulă nouă, condiții noi și un buget de peste două ori mai mare

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 10 August 2018 18:42
Categorie: Financiar

Noua Lege a pensiilor, pusă în dezbatere publică de Guvern, va intra în vigoare abia peste 3 ani. Din septembrie 2021, pensiile ar trebui să se dubleze, dacă le comparăm cu cele din 2016.

Sunt condiţii noi pentru recunoaşterea sporurilor şi primelor, pentru vechime, dar şi pentru mame, iar formula de calcul va fi şi aceasta schimbată. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunţă că impactul bugetar va fi mai mult decât dublu faţă de cel de astăzi, dar susţine că vor fi bani suficienţi pentru plata pensiilor.

Schimbările aduse de noua lege a pensiilor intră în vigoare din 2021. Până atunci, vor exista două majorări ale punctului de pensie: una programată în septembrie 2019, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale. Cealaltă: un an mai târziu, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Până atunci, actuala legislaţie rămâne intactă, iar ministrul promite că în paralel începe recalcularea celor peste 5 milioane de pensii aflate în plată

Lia Olguța Vasilescu: "În lege se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată."

Recalcularea se va face după o formulă nouă. Acum, pensia se bazează pe punctajul obţinut, mai întâi lunar, prin împărţirea salariului persoanei la salariul mediu pe economie, comunicat de Institutul de Statistică, apoi totalul se împarte la cele 12 luni ale anului. După care se face media punctelor pe toată vechimea şi se înmulţeşte cu punctul de pensie.

Noua formulă introduce Valoarea Punctului de Referinţă VPR, care este 75 de lei. Aceasta nu se mai înmulţeşte cu punctajul mediu, ci cu suma punctelor obţinute în întregul stagiu de cotizare - automat pensia va fi mai mare decât cea obţinută prin vechea metodă de calcul.

De exemplu: pentru doi medici care au lucrat acelaşi număr de ani - 37, dar în care bărbatului îi trebuie 35 de ani stagiu, iar femeii doar 30, pensiile diferă în prezent. 2.310 lei încasează ea, respectiv 1980 el. Pe actuala lege, în 2021 ar trebui să ajungă la 3.900 de lei ea şi 3.375 el, dar noua lege le va egala şi majora veniturile până la 4725 de lei, potrivit Ministerului.

În plus, dacă în prezent erai penalizat pentru ieşirea la pensie înainte de vârsta limita - 65 de ani bărbaţii şi 63 femeile - noile reguli prevăd că poţi ieşi cu 5 ani mai devreme, cu pensie întreagă, dacă ai 8 ani vechime peste stagiul complet.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Un bărbat cu 35 de ani stagiul de cotizare, care a mai lucrat încă 8 ani, deci are 43 de ani vechime, se poate pensiona la vârsta de 60 de ani."

Asta, bineînțeles, dacă ai început să lucrezi de foarte tânăr.

Dublarea pensiilor din 2021 faţă de 2016 ar însemna un buget de 143 de miliarde de lei - dublu şi încă o treime faţă de cel de acum, de 60 de miliarde. Cu toate astea, ministrul susţine că sunt bani.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016. Se estimează, în paralel, o creștere a încasărilor, a numărului de angajați, dar și a gradului de colectare."

Din 2022, propunerea de lege care este acum în dezbatere publică prevede că pensia va creşte doar cu inflaţia.

Ministrul Muncii: Nu există niciun motiv ca Legea pensiilor să fie atacată, deşi este o modă
Ministrul Muncii: Nu există niciun motiv ca Legea pensiilor să fie atacată, deşi este o modă
VIDEO PROTVPLUS.RO
euro
Venit lunar de 780 de euro, pentru străinii din Italia. Cine îl poate lua
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
hacker
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele