Legea pensiilor: formulă nouă, condiții noi și un buget de peste două ori mai mare

Ultimul update: Vineri 10 August 2018 20:23
Data publicarii: Vineri 10 August 2018 18:42
Categorie: Financiar

Noua Lege a pensiilor, pusă în dezbatere publică de Guvern, va intra în vigoare abia peste 3 ani. Din septembrie 2021, pensiile ar trebui să se dubleze, dacă le comparăm cu cele din 2016.

Sunt condiţii noi pentru recunoaşterea sporurilor şi primelor, pentru vechime, dar şi pentru mame, iar formula de calcul va fi şi aceasta schimbată. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunţă că impactul bugetar va fi mai mult decât dublu faţă de cel de astăzi, dar susţine că vor fi bani suficienţi pentru plata pensiilor.

Schimbările aduse de noua lege a pensiilor intră în vigoare din 2021. Până atunci, vor exista două majorări ale punctului de pensie: una programată în septembrie 2019, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale. Cealaltă: un an mai târziu, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Până atunci, actuala legislaţie rămâne intactă, iar ministrul promite că în paralel începe recalcularea celor peste 5 milioane de pensii aflate în plată

Lia Olguța Vasilescu: "În lege se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată."

Recalcularea se va face după o formulă nouă. Acum, pensia se bazează pe punctajul obţinut, mai întâi lunar, prin împărţirea salariului persoanei la salariul mediu pe economie, comunicat de Institutul de Statistică, apoi totalul se împarte la cele 12 luni ale anului. După care se face media punctelor pe toată vechimea şi se înmulţeşte cu punctul de pensie.

Noua formulă introduce Valoarea Punctului de Referinţă VPR, care este 75 de lei. Aceasta nu se mai înmulţeşte cu punctajul mediu, ci cu suma punctelor obţinute în întregul stagiu de cotizare - automat pensia va fi mai mare decât cea obţinută prin vechea metodă de calcul.

De exemplu: pentru doi medici care au lucrat acelaşi număr de ani - 37, dar în care bărbatului îi trebuie 35 de ani stagiu, iar femeii doar 30, pensiile diferă în prezent. 2.310 lei încasează ea, respectiv 1980 el. Pe actuala lege, în 2021 ar trebui să ajungă la 3.900 de lei ea şi 3.375 el, dar noua lege le va egala şi majora veniturile până la 4725 de lei, potrivit Ministerului.

În plus, dacă în prezent erai penalizat pentru ieşirea la pensie înainte de vârsta limita - 65 de ani bărbaţii şi 63 femeile - noile reguli prevăd că poţi ieşi cu 5 ani mai devreme, cu pensie întreagă, dacă ai 8 ani vechime peste stagiul complet.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Un bărbat cu 35 de ani stagiul de cotizare, care a mai lucrat încă 8 ani, deci are 43 de ani vechime, se poate pensiona la vârsta de 60 de ani."

Asta, bineînțeles, dacă ai început să lucrezi de foarte tânăr.

Dublarea pensiilor din 2021 faţă de 2016 ar însemna un buget de 143 de miliarde de lei - dublu şi încă o treime faţă de cel de acum, de 60 de miliarde. Cu toate astea, ministrul susţine că sunt bani.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016. Se estimează, în paralel, o creștere a încasărilor, a numărului de angajați, dar și a gradului de colectare."

Din 2022, propunerea de lege care este acum în dezbatere publică prevede că pensia va creşte doar cu inflaţia.

Ministrul Muncii: Nu există niciun motiv ca Legea pensiilor să fie atacată, deşi este o modă
Ministrul Muncii: Nu există niciun motiv ca Legea pensiilor să fie atacată, deşi este o modă
VIDEO PROTVPLUS.RO
bani, lei, ron
Guvern: Salariul minim, diferenţiat în funcţie de studii şi vechime
Guvernul instituie Contul Junior pentru toţi copiii cu vârsta sub 18 ani. Ce beneficii sunt
Indicele ROBOR a crescut la 3,32%
Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic
"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
parlament
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele