Legea voucherelor de vacanta a trecut de Parlament. In ce conditii veti putea pleca in concediu pe banii companiei
Angajatii de la stat sau din mediul privat si-ar putea plati vacanta din aceasta vara cu vouchere de concediu.
Parlamentarii au votat o lege prin care angajatorii le pot oferi salariatilor, in loc de prime, asemenea tichete. Valoarea lor maxima nu trebuie sa depaseasca 6 salarii minime, adica aproximativ sase mii de lei, iar banii trebuie cheltuiti doar in unitatile turistice din tara.
Angajatorii nu sunt obligati sa ofere astfel de vouchere, insa daca le acorda nu vor plati impozite. Ca sa intre in vigoare, legea tichetelor de concediu trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a afirmat miercuri ca termenele in cazul ordonantei privind voucherele de vacanta sunt de 30 de zile de la promulgare, iar normele metodologice vor fi redactate cat mai repede, pentru ca actul normativ sa fie aplicabil.
"Termenele sunt de 30 de zile de la promulgare. Ministerul Economiei, Comertului si Turismului prin ANT si evident Ministerul Muncii vor trebui sa faca normele metodologice de aplicare, care vor fi facute cat mai repede cu putinta, poate nu stam chiar in 30 de zile, apoi va deveni aplicabila", a declarat Tudose, la Palatul Parlamentului, intrebat cand va deveni aplicabila ordonanta privind voucherele de vacanta.
El a explicat ca in cazul salariatilor de la stat, bugetarilor voucherele vor fi obligatorii, iar la privat - optional: "Poate sa primeasca voucher sau in continuare suma de bani, cel putin anul acesta".
"Pana la urma este un mod de a ne proteja economia. Statul da niste bani pentru vacante, ideea este ca acesti bani sa ramana investiti sau sa fie repusi in circulatie in Romania", a mai spus Tudose.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri ordonanta potrivit careia voucherele de vacanta pot fi atat pe suport de hartie, cat si pe suport electronic.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, concediu, angajati, vouchere, firma,
Dată publicare:
03-06-2015 18:55