Graficul INTERACTIV al datoriilor. Cum arata Lantul Slabiciunilor in Europa. Cine datoreaza bani

grafic Europa

Ca tarile din zona euro sunt prinse intr-un vartej al datoriilor din care par sa nu mai gaseasca scapare nu mai este un secret pentru nimeni.

Intreaga Europa a stat cu sufletul la gura urmarind deciziile Greciei, stat cu datorii de aproape 400 de miliarde de dolari, ce ar fi putut afecta intreaga Uniune Monetara in cazul unui faliment.

Click pe numele tarii pentru a vedea situatia detaliata a datoriilor

Conform unei analize incont.ro, care citeaza BBC, Italia, Portugalia si Spania sunt tot mai ingrijorate cu privire la obligatiile financiare (de altfel, prea mari pentru a fi acoperite de FMI), iar ciuperca otravitoare tinde sa contamineze tot mai multe natiuni europene. Cat datoreaza insa principalele economii ale lumii la ora actuala? In graficul realizat de ziaristii BBC sunt prezentate urmatoarele state: Franta, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Japonia, Germania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Citește și
oras fantoma
De vanzare. Orasul care a trecut de la cele mai multe masini de lux la somajul cel mai mare din UE
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Fiecarui popor ii este alaturat Produsul Intern Brut, datoriile externe, cat si banii datorati marilor economii ale lumii. Sagetile pornesc de la debitor la creditor si reprezinta valoarea datoriilor la sfarsitul lunii iunie. Culorile atribuite statelor reprezinta situatia grava ori mai putin grava in care se afla fiecare economie in parte.

Franta inregistra la sfarsitul lunii iunie un PIB de 1,8 trilioane de euro si avea datoriile externe in valoare de 4,2 trilioane de euro, adica 235% din PIB si 66.508 euro pe cap de locuitor. A doua mare economie europeana este destul de expusa crizei datoriilor din zona euro. Motivul il reprezinta bancile franceze, care detin procente importante din capitalul Greciei, Italiei si Spaniei. Acest lucru creeaza turbulente pe piata si influenteaza cresterea economica si consumul francezilor, noteaza BBC. Franta are un coeficient de risc mediu.

PIB-ul Spaniei ajungea in iunie anul acesta la 700 de miliarde de euro, iar datoriile externe il depaseau cu mult: 1,9 trilioane de euro (284% din PIB). Spania datoreaza 41.366 euro pe cap de locuitor.

Spania este ingrijorata in principal de bailout-ul Portugaliei, care-i datoreaza 65,7 miliarde de euro. Statul spaniol detine totodata si importante active in Germania si Franta. In prezent, principala temere in ceea ce priveste statul din Peninsula il reprezinta o noua recesiune, dupa alegerile parlamentare care au avut loc in noiembrie si cheltuielile bugetare signifiante, cat si reformele economice luate.

Boom-ul imobiliar din 2008 a aruncat Spania intr-o recesiune mult mai serioase decat s-au confruntat multe alte natiuni europene.

PIB-ul Portugaliei se ridica in iunie la 200 miliarde de euro, iar datoriile externe la 400 de miliarde de euro (adica 251% din PIB). Practic, statul spaniol datoreaza 38.081 de euro pe cap de locuitor si are un coeficient mediu de risc, potrivit datelor BBC.

In ceea ce priveste datoriile Italiei, acestea se ridica la 2 trilioane de euro (163% din PIB), in conditiile in care PIB-ul tarii din Peninsula ajunge la 1,2 trilioane de euro. Italia datoreaza 304 miliarde de euro Frantei si 120 de miliarde de euro Germaniei. Pe lista creditorilor urmeaza Marea Britanie (54,7 miliarde de euro), SUA (34,8 miliarde de euro), Japonia (32,8 miliarde de euro) si Spania (29,5 miliarde de euro).
PIB: 1,2 trilioane de euro
Datorii externe: 2 trilioane de euro (163% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 32.875 euro
Coeficientul de risc: ridicat

Irlanda este datoare Marii Britanii (104,5 miliarde de euro), Germaniei (82 miliarde de euro), Statelor Unite (39,8 miliarde de euro), Frantei (23,8 miliarde de euro) si Japoniei (15,4 miliarde de euro).
PIB: 200 miliarde de euro
Datorii externe: 1,7 trilioane de euro (1.093% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 390.969 euro
Coeficientul de risc: ridicat

Grecia ii este datoare Frantei (41,4 miliarde de euro), Germaniei (15,9 miliarde de euro), Marii Britanii (9,4 miliarde de euro), Portugaliei (7,5 miliarde de euro), SUA (6,2 miliarde de euro) si Italiei (2,8 miliarde de euro). Statul elen este dator vandut tarilor din zona euro. De altfel, acesta face parte din cele trei tari care au primit un bailout.

Economia Greciei nu cantareste atat in mult in vartejul crizei datoriilor, insa dezastrul pe care aceasta l-ar putea produce celorlalte state din zona euro este ravasitor, cat mai ales frica de contagiune a unor tari mai mari, precum Italia.
PIB: 200 miliarde de euro
Datorii externe: 400 miliarde de euro (252% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 38.073 euro
Coeficientul de risc: ridicat

Germania datoreaza peste 200 de miliarde de euro Frantei si Italiei. Cele mai mari expuneri le are pe Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Daca una din aceste state intra in default, Germania se prabuseste, scriu cei de la BBC.
PIB: 2,4 trilioane de euro
Datorii externe: 4,2 trilioane de euro (176% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 50.659 euro
Coeficientul de risc: scazut

Marea Britanie este datoare Statelor Unite (578 miliarde de euro) si Germaniei (379 miliarde de euro).
PIB: 1,7 trilioane de euro
Datorii externe: 7,3 trilioane de euro (436% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 117.580 euro
Coeficientul de risc: scazut
Cat despre a treia mare economie a lumii (Japonia), aceasta datoreaza peste 22 miliarde de euro Americii, Frantei (107 miliarde de euro), UK (101 miliarde de euro) si Germaniei (42,5 miliarde de euro).
PIB: 10,8 trilioane de euro
Datorii externe: 10,9 trilioane de euro (101% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 35.156 euro
Coeficientul de risc: scazut

SUA datoreaza peste 800 de miliarde de euro Marii Britanii, insa pe lista creditorilor Statelor Unite se numara si Franta, Germania, Japonia si Spania.
PIB: 4,1 trilioane de euro
Datorii externe: 2 trilioane de euro (50% din PIB)
Datorii externe pe cap de locuitor: 15.934 euro
Coeficientul de risc: scazut

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ungaria, urmatoarea
Ungaria, urmatoarea "victima" a crizei din Zona Euro, desi nu face parte din ea. TVA, crescut la 27%

Criza datoriilor suverane loveste si-n inima economica a Europei. Germania a emis astazi cea mai slaba emisiune de obligatiuni de la lansarea monedei unice. In paralel, Ungaria face eforturi disperate sa se mentina pe linia de plutire.

De vanzare. Orasul care a trecut de la cele mai multe masini de lux la somajul cel mai mare din UE
De vanzare. Orasul care a trecut de la cele mai multe masini de lux la somajul cel mai mare din UE

Masinile Audi si BMW, parcate pe marginile strazilor din Benalup inca mai aduc aminte de perioada in care micul orasel din Andaluzia era in expansiune si avea cel mai mare numar de masini de lux pe cap de locuitor din sud-vestul provinciei Cadiz.

Ei pot. Continentul care ia masuri de precautie. Si-au facut fond de urgenta de 120 mld. dolari
Ei pot. Continentul care ia masuri de precautie. Si-au facut fond de urgenta de 120 mld. dolari

Asia trebuie sa ia in considerare masuri de prevenire a impactului crizei datoriilor din zona euro, a declarat premierul japonez Yoshihiko Noda, dupa un summit al regiunii Asia de Est din Indonezia.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.