IT-iştii români au început să prefere firmele din Moldova. Ce le oferă în plus
Republica Moldova ne prinde cu paşi repezi din urmă în domeniul IT.Vecinii noştri au pregătit o infrastructură puternică şi vor acum să-şi consolideze poziţia de creatori inteligenţi în mediul online.
Voicu Oprean este din Cluj şi, de mai bine de 20 de ani, conduce o companie din domeniul IT. Este în căutare de oameni valoroşi şi, cum în România vorbim despre o criză a forţei de muncă pe acest segment, el s-a orientat şi dincolo de graniţe.
"În Moldova şi Ungaria am intrat de peste 5 ani, am reuşit să dezvoltăm un model de business de succes în ambele tari şi acum încercăm să replicăm, de exemplu de curând am intrat şi în Indonezia, sau am reuşit prin achiziţie să intrăm în Belgia şi Olanda" , spune Voicu Oprea.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În acelaşi timp, reprezentanţii companiilor de profil din Republica Moldova au început colaborări cu firme din ţara noastră.
Inga Chistol, business developer: "În mare parte clienţii noştri sunt din România. Ei colaborează cu clienţii internaţionali, noi avem posibiitatea de a oferi servicii IT."
Ciprian Poştaru, director companie telecomunicaţii Moldova: "Vom avea un complex cam de 25 de mii de metri pătraţi în care vrem să găzduim companiile IT. Au unde să se extindă, putem să le oferim forţa de muncă, putem să le oferim acei tineri capabili să preia proiecte serioase de outsourcing."
În plus, de anul acesta, Guvernul de peste Prut le oferă sprijin investitorilor străini.
Sergiu Voitovschi, director executiv: "Cea mai interesantă facilitate este impozitul unic în marimede 7% din vânzări. Un impozit consolidat, care conţine impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, primele de asigurare socială şi medicală obligatorie atât pe angajator şi angajaţi, taxe rutiere."
În prezent, în Republica Moldova, în domeniul IT activează 400 de companii cu aproximativ 12 mii de angajaţi.
Traian Chivriga, Business Manager: "Anul acesta piaţa a crescut cu 7%. Noi putem să fim acea sursă nouă pentru angajări masive din partea companiilor din România, care nu reuşesc să găsească oameni talentaţi."
Condiţiile s-au dovedit atractive şi pentru 10 companii din Sillicon Valley, care şi-au închis reprezentanţele din Statele Unite ale Americii şi s-au mutat în Republica Moldova.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, guvern, companii, moldova, investitii, online,
Dată publicare:
14-07-2018 07:50