INS confirma cresterea economica de 0,8% la semestru. PIB ajunge la 248,59 miliarde lei

Investitii

Institutul National de Statistica a confirmat joi estimarile privind cresterea economica, de 0,5% in al doilea trimestru fata de primele trei luni si 0,8% la semestru.

Astfel, PIB-ul a ajuns la jumatatea anului la 248,592 miliarde lei, sustinut de cresterile din constructii si activitati profesionale si de servicii.

"Cresterea (de 0,8%, n.r.) a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+3,2%), constructii (+3,1%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,7%) si informatii si comunicatii (+1,7%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,1 puncte procentuale.

Citește și
Harta Europa
Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros in 2012
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 139,124 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,2% fata de trimestrul II 2011.

Ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (6,1%), urmata de constructii (5,2%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (3,8%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (1,9%), tranzactii imobiliare (1,3%) si industrie (0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamânt; sanatate si asistenta sociala (1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), intermedieri financiare si asigurari (0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,2%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 1%.

Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150,266 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,5% fata de trimestrul I 2012.
Datele anuntate joi de INS reprezinta varianta provizorie a indicatorilor, care confirma estimarile "semnal" anuntate la 14 august.

Cresterea din aprilie-iunie vine dupa doua trimestre consecutive de scadere, iar pentru ca economia sa iasa din recesiune tehnica este nevoie de o evolutie pozitiva si pentru iulie-septembrie. Prin rectificarea bugetara din august, PIB a fost stabilit in termeni nominali la 607 miliarde lei, dupa majorarea ratei inflatiei de la 3% la 3,5%, a cresterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/ euro si a revizuirii PIB din anii 2010 si 2011.

La mijlocul lunii august, seful misiunii FMI in România a anuntat ca institutia financiara a revizuit semnificativ prognoza de crestere economica a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozeaza un avans al PIB de 1,2% in acest an, in scadere de la 1,5%, proiectia initiala.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Unda de soc vine din Asia. Anuntul care sperie marile economii ale lumii
Unda de soc vine din Asia. Anuntul care sperie marile economii ale lumii

Economia Chinei, a doua ca marime din lume, si-a incetinit semnificativ ritmul in ultimii doi ani, potrivit unor date oficiale guvernamentale.

Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros in 2012
Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros in 2012

Europa se va confrunta cu probleme si anul urmator, cu disparitati puternice intre statele din zona euro, a declarat economistul-sef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon.

De ce pierdem investitori ca Nokia. Lista companiilor care au plecat din Romania
De ce pierdem investitori ca Nokia. Lista companiilor care au plecat din Romania

Episodul "Nokia" ne invata lectia dura a globalizarii. Romania se afla intr-un adevarat razboi pentru investitii, in care banul dicteaza. Ne luptam cu bulgarii, ungurii, polonezii, cehii si, mai nou, cu asiaticii, toti avizi sa atraga companii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.