ROBOR a ajuns la 2,21%, maximul ultimelor 3 ani. Recomandările BNR pentru românii cu credite în lei
Creşterea îndatorării populaţiei, pe fondul majorării dobânzilor, este un risc la adresa stabilităţii financiare. Iată semnalul de alarma tras de BNR, care recomanda atât băncilor, cât şi celor care iau împrumuturi să aleagă varianta cu dobânda fixă.
Oficialii BNR urmează să impună şi noi restricţii la acordarea de credite, pentru că oamenii să se împrumute mai puţin. În acest moment, o treime din totalul celor cu credite au venituri sub salariul mediu şi dacă dobânzile vor mai creşte, ratele lor vor depăşi trei sferturi din venituri.
Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează majoritatea dobânzilor la creditele în lei, depăşeşte record după record.
A ajuns la 2,21%, maximul ultimelor trei ani. Iar analiştii estimează că anul viitor va ajunge la 4%. În acest context, oficialii BNR recomanda creditele cu dobânda fixă.
Analiştii atrag însă atenţia că un credit cu dobânda fixa este mai scump, iar asta înseamnă un alt risc:
"Dobânda fixa te protejează aparent, pentru o perioadă. Dar ce te faci dacă dobânzile vor fi mai mici sau vor rămâne mici în continuare? Aşa că eu cred că fiecare, în funcţie de situaţia lui, de fapt, nu trebuie să se întindă mai mult decât îi este plapuma".
Spre deosebire de celalte ţări europene, în România creditele cu dobânda variabilă sunt cele mai populare. Doar 10% din totalul creditelor ipotecare sunt cu dobânda fixă. Datele BNR arata o creştere în toamna, atunci când şi dobânzile au început să urce.
Aşadar, o mare parte din populaţie este în situaţie de risc, în special cei cu venituri mici. Aproape o treime.
Banca Naţională urmează să impună şi un grad de îndatorare mai mic. Procentul se va decide însă după ce experţii BNR vor face analize.