În plină restructurare, Posta Română își scoate la închiriat sediul din Capitală. Suma pe care vrea să o obțină
Poșta Română își va închiria sediul central din capitală. Conducerea vrea să reducă o parte din cheltuieli și a anunțat că toți angajații din administrația centrală vor fi mutați într-un spațiu nou.
Pentru actuala clădire, aflată aproape de centrul Bucureștiului, compania cere o chirie de 60.000 de euro pe lună, fără TVA. După modelul din capitală, și alte sedii ale Poștei din orașele mari urmează să fie închiriate.
Într-un filmuleț postat pe platformele sociale, conducerea Poștei prezintă dotările sediului central. Cu o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați, clădirea de pe Bulevardul Dacia are la fiecare etaj zone de birouri, spații generoase pentru conferințe, parcare subterană, dar și un adăpost de apărare locală antiaeriană.
Angajații Poștei lucrează în acest sediu de 18 ani. Clădirea de 11 etaje, unde în prezent sunt amenajate birourile celor aproximativ 300 de angajați, câți au mai rămas după restructurare, urmează să fie închiriată cu cel puțin 60.000 de euro, plus TVA.
Conducerea Poștei își dorește un singur chiriaș, dar până acum au existat discuții atât cu diferiți antreprenori, cât și cu alte instituții ale statului.
Angajații Poștei se vor muta într-un nou sediu
Salariații vor fi mutați până la finalul lunii martie în sediul Sucursalei din București, unde funcționează și hubul de curierat. Peste tot în țară, Poșta scoate la închiriere sute de spații, în special cele care aveau cheltuieli mari de întreținere și nu se susțineau financiar. Anul trecut, de exemplu, numărul imobilelor închiriate a crescut cu 35% față de anul anterior și au fost încheiate 100 de contracte.
Claudiu Ilie, managerul Unității de Afaceri Imobiliare: „În viitor, intenționăm relocarea sediilor mari ale Poștei și să închiriem sediile din orașe mari - Oradea, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov.”
În prezent, Poșta se află într-un proces de restructurare.
Dragoș Cabat, economist: „Competiția este atât de mare din partea firmelor de curierat private care au mâncat foarte mult din cota de piață a Poștei și Poșta a rămas în urmă. Paradoxal, pe piețele dezvoltate, Poșta are cotă de piață și oferă operațiuni la prețuri competitive. Poșta e departe de lucrul acesta pentru că nu s-au digitalizat, nu și-au restructurat la timp, iar acum, când competitorii sunt destul de cunoscuți pe piață, va fi din ce în ce mai greu ca Poșta să micșoreze acest decalaj de tehnologie, personal și model de afaceri.”
Până acum, au fost montate doar câteva automate de plată self-service, iar anul trecut, în doar două oficii, erau instalate cutii digitale care permit ridicarea coletului la orice oră, sistem implementat de ani buni de firmele private de curierat. Investiții majore sunt anunțate și în alte proiecte de digitalizare, care să le permită oamenilor să știe în permanență unde se află coletul lor.