Impozitarea bacșișului se întoarce. Patronii de restaurante cer acum măsura
Bacşişul primit de ospătari a ajuns, din nou, motiv de contre între ministrul Finanţelor şi patronii de restaurante.
Oamenii de afaceri cer legalizarea ciubucului, astfel încât să-l poată da şi cei care plătesc cu cardul la restaurant sau hotel, iar o parte din banii daţi la negru să fie scoşi la iveală.
Ministrul Finanţelor, în schimb, le cere să îi facă o propunere matură, argumentată. Reacţia oficialului vine după ce, acum doi ani, a fost nevoit să renunţe la măsura impozitării bacşişului, la o săptămână după introducerea acestei măsuri.
Cristi este ospătar în Centrul Vechi al Capitalei şi, la fel ca cei din branşă, lucrează mai mult pentru bacşişuri, pentru că lefurile sunt mici. Introducerea unei măsuri prin care să poată primi ciubuc şi dacă nota de plată e achitată cu cardul îl face să se gândească automat la taxe mai mari către stat.
Cristi, ospătar: „Bănuiesc că are un procent destul de mare de taxe. După ce oricum plătesc taxe ca salariat, mi se mai opresc taxe şi pe servicii?„Tipsul'' ne ajută să trăim de pe o zi pe alta.”
Tot în Centrul Vechi lucrează şi Alex. Acesta spune că s-au înmulţit cazurile în care nu îi rămâne niciun leu pentru că mulţi oameni nu mai plătesc cash.
Alex, ospătar: „Clienții mi-au zis că n-au mărunt, am pierdut.”
Reporter. „Care e cel mai mare bacşiş pe care l-ai primit?”
Alex: „700 de lei. 70% lasă, 30% nu.''
Reporter: „Cam cât lăsaţi?”
Clientă: „Undeva la 10%, dacă mi-a plăcut. Dacă nu am niciun leu cash, nu am cum să las bacşiş.”
În prezent, dacă o persoană îşi achită nota de plată la restaurant de 100 de lei şi vrea să lase un bacşiş de 10 lei, dar nu are bani gheaţă, ospătarul îi poate lua banii, însă îi trece pe bonul fiscal drept „servicii''. Aceste servicii sunt, însă, impozitate cu aproape 60%, spun patronii de restaurante. Dacă bacşişul ar fi considerat venit, aşa cum vor patronii de restaurante, ar fi taxat cu doar 10%.
Călin Ilie, preşedintele Federația Industriei Hoteliere: „Clientul ar avea parte de servicii mai bune. Statul ar câştiga, pentru că s-ar scoate la lumină o parte din banii care circulă în economia neagră.''
Ministrul Finanţelor spune, însă, că nu există niciun proiect legislativ pentru legalizarea bacşişului.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Dânşii să discute, să argumenteze, să înveţe să se lupte. Când or fi destul şi suficient de maturi în a-şi susţine ideile, vor avea tot suportul.''
Banii daţi acum „la negru'' drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro, estimează patronii.
Reporter: „Cât câştigă un ospătar în Centrul Vechi, în medie?”
Octavian Dură, Asociaţia Comercianţilor din Centrul Vechi: „Probabil între 500 de euro şi 2.500 de euro doar din bacşiş.''
Restaurantele din România au afaceri de peste trei miliarde şi jumătate de euro, iar aproape jumătate din această sumă este încasată de cele 3.700 de localuri din Bucureşti, potrivit cifrelor din domeniu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!