Impozitarea bacșișului se întoarce. Patronii de restaurante cer acum măsura

×
Codul embed a fost copiat

Bacşişul primit de ospătari a ajuns, din nou, motiv de contre între ministrul Finanţelor şi patronii de restaurante.

Oamenii de afaceri cer legalizarea ciubucului, astfel încât să-l poată da şi cei care plătesc cu cardul la restaurant sau hotel, iar o parte din banii daţi la negru să fie scoşi la iveală.

Ministrul Finanţelor, în schimb, le cere să îi facă o propunere matură, argumentată. Reacţia oficialului vine după ce, acum doi ani, a fost nevoit să renunţe la măsura impozitării bacşişului, la o săptămână după introducerea acestei măsuri.

Cristi este ospătar în Centrul Vechi al Capitalei şi, la fel ca cei din branşă, lucrează mai mult pentru bacşişuri, pentru că lefurile sunt mici. Introducerea unei măsuri prin care să poată primi ciubuc şi dacă nota de plată e achitată cu cardul îl face să se gândească automat la taxe mai mari către stat.

Cristi, ospătar:Bănuiesc că are un procent destul de mare de taxe. După ce oricum plătesc taxe ca salariat, mi se mai opresc taxe şi pe servicii?„Tipsul'' ne ajută să trăim de pe o zi pe alta.”

Citește și
uber
A fost identificată tânăra care a furat bacșișul unui șofer Uber. Ce a făcut înainte de furt

Tot în Centrul Vechi lucrează şi Alex. Acesta spune că s-au înmulţit cazurile în care nu îi rămâne niciun leu pentru că mulţi oameni nu mai plătesc cash.

Alex, ospătar: „Clienții mi-au zis că n-au mărunt, am pierdut.”
Reporter. „Care e cel mai mare bacşiş pe care l-ai primit?”

Alex: „700 de lei. 70% lasă, 30% nu.''

Reporter: „Cam cât lăsaţi?”
Clientă: „Undeva la 10%, dacă mi-a plăcut. Dacă nu am niciun leu cash, nu am cum să las bacşiş.”

În prezent, dacă o persoană îşi achită nota de plată la restaurant de 100 de lei şi vrea să lase un bacşiş de 10 lei, dar nu are bani gheaţă, ospătarul îi poate lua banii, însă îi trece pe bonul fiscal drept „servicii''. Aceste servicii sunt, însă, impozitate cu aproape 60%, spun patronii de restaurante. Dacă bacşişul ar fi considerat venit, aşa cum vor patronii de restaurante, ar fi taxat cu doar 10%.

Călin Ilie, preşedintele Federația Industriei Hoteliere: „Clientul ar avea parte de servicii mai bune. Statul ar câştiga, pentru că s-ar scoate la lumină o parte din banii care circulă în economia neagră.''

Ministrul Finanţelor spune, însă, că nu există niciun proiect legislativ pentru legalizarea bacşişului.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Dânşii să discute, să argumenteze, să înveţe să se lupte. Când or fi destul şi suficient de maturi în a-şi susţine ideile, vor avea tot suportul.''

Banii daţi acum „la negru'' drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro, estimează patronii.

Reporter: „Cât câştigă un ospătar în Centrul Vechi, în medie?”
Octavian Dură, Asociaţia Comercianţilor din Centrul Vechi: „Probabil între 500 de euro şi 2.500 de euro doar din bacşiş.''

Restaurantele din România au afaceri de peste trei miliarde şi jumătate de euro, iar aproape jumătate din această sumă este încasată de cele 3.700 de localuri din Bucureşti, potrivit cifrelor din domeniu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Bacșisul primit de o chelneriță de la un client generos. L-a împărțit cu alți colegi
Bacșisul primit de o chelneriță de la un client generos. L-a împărțit cu alți colegi

Un client mulţumit va fi darnic, i se spune oricărui chelner începător.

A fost identificată tânăra care a furat bacșișul unui șofer Uber. Ce a făcut înainte de furt
A fost identificată tânăra care a furat bacșișul unui șofer Uber. Ce a făcut înainte de furt

Tânăra care a fost filmată în timp ce fura bacșișul unui șofer Uber a fost identificată ca fiind o fată de 18 ani din Brooklyn, pe nume Gabrielle Canales.

O femeie în sutien a fugit cu bacşişul unui şofer Uber. Reacția companiei
O femeie în sutien a fugit cu bacşişul unui şofer Uber. Reacția companiei

Un şofer Uber din New York a fost jefuit de o clientă, care a profitat de un moment în care bărbatul nu era atent.

Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului
Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului

Autorităţile reacţionează la ştirile privind introducerea în viitorul apropiat a unui impozit pe bacşiş.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.