Măsuri drastice din partea Guvernului pentru IMM-uri. „Să facem o analiză cu picioarele în apă rece”
Ca să facă rost de bani pentru majorarea pensiilor, a salariului minim ori a mai multor tipuri de alocații, Guvernul recurge la măsuri drastice pentru companiile mici și mijlocii.
În doar două săptămâni, acestea vor plăti un impozit mai mare. Este doar una dintre cerințele prevăzute într-o ordonanță de urgență menită să completeze bugetul pe anul viitor, după ce a fost încărcat prea mult.
Ministrul Finanțelor Publice a anunțat că, la noapte, proiectul de buget va fi pus în dezbatere publică urmând să fie adoptat, de urgență, săptămâna viitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Mâine e vineri, dar să nu mai încurc zilele pentru că eu m-am culcat azi-dimineață la patru. Adică nu știu de ce se mai poate spune că m-am culcat, m-am și trezit."
Ministrul de Finanțe face nopți albe că să termine legea bugetului de stat pentru 2022. Marea provocare este să acopere deficitul creat de creșterea pensiilor și a alocațiilor. Deocamdată, spune Adrian Câciu, românii au scăpat de o suprataxare a veniturilor.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Toată Europa e altfel, numai noi suntem sentimentali după o cotă unică pe care nu o mai avem. Să facem o analiză cu picioarele în apă rece.”
Micii antreprenori, însă, nu au scăpat. Tot în cursul nopții, ministrul Finanțelor a venit cu o măsură care taxează suplimentar firmele mici și mijlocii.
În prezent, companiile care au cifra de afaceri mai mică de un milion de euro, plătesc 1% la stat. Din ianuarie însă, vor rămâne la actuala taxă doar cele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro. Celelalte, aproape o mie la număr, vor trebui să plătească un impozit pe profit de 16%. De aici, ar veni aproximativ 360 de milioane de lei la bugetul de stat.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor: „E o măsură care introduce foarte multă instabilitate și lipsa de predictibilitate, suntem totuși la sfârșitul lunii decembrie și măsura ar trebui să intre în vigoare peste două săptămâni, ceea ce nu se face în general, în economie, nu se introduc astfel de schimbări de pe o zi pe alta. Statul nu va încasa mai mulți bani.”
Ca să mai facă economii, ministrul Finanțelor Publice a amânat intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, iar salariile demnitarilor au fost înghețate pentru anul viitor. La fel și sporurile pentru bugetari. De altfel, și președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliției un buget mai auster.
Klaus Iohannis, președintele României: „Deocamdată, am spus, s-a spus și se respectă, că nu vor fi majorate taxe și impozite și nu vor fi introduse altele noi. Nu va fi un buget de mare cheltuială. Fiindcă, dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni l-am propus și vrem, va fi nevoie de un buget foarte realist.”
Guvernul ar urma să trimită legea bugetului de stat către Parlament, la începutul săptămânii viitoare. Astfel, bugetul ar trebui adoptat până de Crăciun.