Guvernul a "cârpit" din nou legea salarizării, pentru angajaţii din sănătate. Cine a fost uitat
Guvernul vine cu o nouă ''cârpeală'' a legii salarizării. Cea mai recentă vizează mii de angajaţi din sănătate care s-au trezit cu salarii mai mici odată cu intrarea în vigoare a noilor grile de lefuri şi sporuri.
Prin ordonanţă de urgenţă, guvernul a decis să modifice legea şi să le dea banii înapoi. Sindicaliştii din sănătate cer însă ca autorităţile să rezolve o altă mare problemă: cea a sporurilor pentru angajaţii din domeniul asistenţei sociale.
Măsurile de ''corectare'' a legii salarizării vin după ce mii de angajaţi din sistemul sanitar au ieşit în stradă în repetate rânduri şi s-au plâns de salarii. ''Pentru 7 mii de angajaţi din sănătate, promisă creştere de salarii de la 1 martie a însemnat, de fapt, o scădere. Abia acum Guvernul corectează legea pentru că oamenii să-şi recupereze banii."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din martie, plafonul sporurilor a fost stabilit la 30% din totalul cheltuielilor salariale. Asta a însemnat pentru unii specialişti din secţiile de urgenţă, dar şi pentru majoritatea angajaţilor din administraţia spitalelor, scăderi de lefuri de până la două mii de lei.
"Am convenit introducerea unor corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018, scoaterea sporului de gardă din calculul procentului de 30%”, a anunţat Viorica Dăncilă.
Şefa Executivului mai spune că, în cazul spitalelor cu o singură specialitate - de psihiatrie şi de tuberculoza - dar şi în cazul anumitor servicii de ambulanţă, plafonul de sporuri va putea fi suplimentat.
Decizia guvernului nu rezolva şi problema miilor de angajaţi din instituţii de asistenţă socială care, susţin sindicaliştii, au salariile micşorate cu mult.
Mircea Ciocan, Vicepreşedinte Sanitas, spune însă că regulamentul de sporuri exclude jumătate dintre angajaţii din asistenţa socială.
Pentru toate aceste măsuri, guvernul da asigurări că există fonduri suficiente. Asta deşi, în urmă cu o lună, ministrul Muncii spunea că nu se lasa impresionată de protestele celor nemulţumiţi, pentru că banii pentru creşterile salariale sunt aceiaşi.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, sanatate, viorica dancila, legea salarizarii,
Dată publicare:
17-05-2018 06:48