Guvernatorul Bancii Angliei: Criza actuala ar putea fi mai dura decat Marea Depresiune din anii '30
Bursele europene sunt prudente, in asteptarea unui nou raport asupra somajului din Statele Unite. Adica o noua "radiografie" privind starea reala a economiei americane.
Joi, pietele financiare au fost "insufletite", dupa ce liderii europeni au anuntat masuri coordonate de lupta cu criza care a cuprins deja si sistemul bancar.
Presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca "exista planuri coordonate privind recapitalizarea bancilor". Asta este, de altfel, si marea grija a Bancii Centrale Europene.
Totusi, gvernatorul Bancii centrale britanice este mai pesimist. De aceea a si comparat aceasta criza cu marea depresiune din anii '30.
Moody's a retrogradat vineri ratingul pentru 12 banci britanice, dintre care cinci mari. La fel procedase cu o zi in urma cu banci si companii italiene, dupa ce scazuse ratingul suveran al Italiei.
"Este o actiune logica a agentiei de rating. De exemplu, UniCredit detine 15 miliarde de euro din datoria Italiei, iar odata ce a fost redus ratingul de credit al Italiei, pasul urmator este reducerea ratingului bancilor care detin aceste datorii", explica Giuseppe Ragusa, profesor de economie.
Pe de alta parte, presedintele american a indemnat din nou la actiune, desi, de aceasta data, a fost mai intelegator cu liderii europeni.
"Trebuie sa convinga nu numai parlamentele lor, trebuie sa convinga 20, 24 sau 27 de parlamente. Evident, nimeni nu va fi mai afectat decat ei, daca situatia scapa de sub control. Deci am incredere ca vor sa rezolve problema", a declarat Barack Obama.
Insa liderul american a recunoscut ca si dincolo de Atlantic sunt probleme, iar economia americana e mai slaba acum decat la inceputul anului.