Democratia se intoarce acasa. Ce-au facut grecii cand s-au vazut cu 50% din datorie stearsa

Dată publicare: 31-10-2011 20:27
Dată actualizare: 13-07-2012 12:08


Grecia va organiza un referendum pe tema noului acord european de sustinere financiara a tarii, anunta premierul grec, Georges Papandreou, citat de AFP.

"Vom respecta vointa poporului grec", a declarat Papandreou in cursul unei intalniri cu membrii grupului parlamentar socialist.

De altfel, premierul grec a declarat ca va solicita si votul de incredere al Parlamentului pe tema acordului european asupra datoriei suverane a Greciei.

"Oare grecii accepta noul acord sau nu? Daca nu il vor, nu va fi adoptat", avertizeaza primul-ministru elen.

Potrivit The Guardian, referendumul va avea loc in luna ianuarie, iar daca se va intampla intr-adevar asa ceva, inseamna ca ne putem lua adio de la un sfarsit de an linistit. Asta pentru ca pietele europene si mondiale vor fi preocupate in continuare de stabilitatea Zonei Euro si de posibilitatea ca tot ce s-a rezolvat la summitul pentru salvarea Europei sa se duca pe apa sambetei.

Comentatorii din SUA vorbesc deja despre o sinucidere politica a Europei, iar think tank-ul Open Europe ironizeaza problema prin expresia "Democratia se intoarce acasa".

In textul publicat acestia noteaza faptul ca rezultatele unui asemenea referendum sunt previzibile, avand in vedere ca cel mai recent sondaj de opinie pe problema datoriilor Greciei arata ca 59% dintre greci cred ca noul pachet propus de UE pentru tara lor este "negativ".

Cu toate acestea, acelasi sondaj arata ca 72,5% dintre greci vor sa ramana in Zona Euro.

Pana una-alta, un lucru e cert. Incertitudinea grecilor si "panica" creata de acestia in randul investitorilor va avea cu siguranta efecte si asupra Romaniei, potrivit specialistilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO