CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry: Am fost citat gresit in presa internationala

×
Codul embed a fost copiat

CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 mld. de dolari Romaniei.

UPDATE 21:17 "Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

UPDATE 19:20 Gabriel Resources s-a hotarat sa iasa la atac si sa ceara despagubiri de 4 miliarde de dolari de la statul roman daca proiectul Rosia Montana va fi respins de Parlament.

Declaratia ii apartine directorului general al actionarului canadian, care ameninta chiar cu blocarea investitiilor straine. Seful firmei canadiene mai spune ca pentru asta are argumente solide.

Directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, ameninta Romania cu judecata si cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari daca proiectul va fi blocat de Camera Deputatilor.

Citește și
Victor Ponta
Guvernul a desecretizat "toate documentele" legate de Rosia Montana din ultimii 14 ani
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

" - Este adevarat ca veti cere de la statul roman 4 miliarde de dolari?

- Da e edevarat, acum nu sunt in masura sa va dau mai multe detalii", a declarat Jonathan Henry, director general Gabriel Resources.

"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la 4 miliarde de dolari"
spune Jonathan Henry, care este foarte virulent in interviul din "The Globe and Mail".

Atacurile nu se opresc aici. "Avem un caz solid si vom face in asa fel încat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit" , mai spune directorul actionarului majoritar de la Rosia Montana.

Suma este dubla fata de cea avansata de prim ministrul, care anuntase ca Romania ar putea fi obligata sa plateasca 2 miliarde de euro ca despagubiri, daca nu aproba exploatarea.

In timp ce seful canadienilor ameninta cu judecata, minerii de la Rosia Montana au declansat un protest spontan. 22 dintre ei s-au blocat in subteran.

Oficialii romani ai companiei Rosia Montana Gold Corporation sustin ca pana acum s-au facut investitii totale de o jumatate de miliard de dolari in diverse proiecte si ca la baza investitiilor ar sta mai multe contracte care nu sunt publice.

Diferenta de la 500 de milioane de dolari la 4 miliarde de dolari cat cer canadienii e enorma insa. Mai ales ca doua imprumuturi acordate de canadieni catre Minvest Deva, societate detinuta de statul roman nu atrag daune suplimentare.

Premierul a anuntat ca maine ministrul Dan Sova va prezenta toate documentele si cheltuielile facute de canadieni in Romania.

PARLAMENTUL URMEAZA SA IA O DECIZIE

Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania a fost initiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (ministrul delegat Dan Sova) si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (presedintele Gheorghe Dutu). Totodata, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (viceprim-ministrul Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (ministrul Daniel Constantin), Ministerul Finantelor Publice si Dezvoltarii Rurale (viceprim-ministrul Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea) si Ministerul Justitiei (ministrul Robert Cazanciuc).

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania Rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier. Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Tot marti, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, sesizata in fond. Membrii Comisiei au votat in unanimitate impotriva proiectului, in sedinta secreta.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui sa contina, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la randul ei sesizata in fond. Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege. Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

proteste universitate rosia montana

PROTESTE IMPOTRIVA PROIECTULUI ROSIA MONTANA

In ultimele 10 zile , mii de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, dar si mia multe bulvarde.

Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Douazeci de mineri s-au blocat in mina din Rosia Montana in semn de protest
Douazeci de mineri s-au blocat in mina din Rosia Montana in semn de protest

20 de persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.

Guvernul a desecretizat
Guvernul a desecretizat "toate documentele" legate de Rosia Montana din ultimii 14 ani

Guvernul Romaniai a desecretizat, miercuri, mai multe documente legate de proiectul Rosia Montana din ultimii 14 ani.

Ponta: Toti ministrii au fost pentru proiectul RMGC; Am discutat cu Antonescu toate aspectele
Ponta: Toti ministrii au fost pentru proiectul RMGC; Am discutat cu Antonescu toate aspectele

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca la nivelul Guvernului toti ministrii au fost pentru proiectul Rosia Montana, dar si ca a discutat cu presedintele PNL, Crin Antonescu, toate aspectele care tin de acest subiect.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.