G20 creaza locul special in care bancherii se pot pârî unii pe altii, pe tema bonusurilor uriase


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 07:45
Data publicarii: Marti 01 Mai 2012 16:37
Categorie: Stiri Economice
bani, dolari, calcule

Bancherii se vor putea reclama unii pe altii la Comitetul de Stabilitate Financiara, autoritate de reglementare a sectorului financiar creata de G20, in cazul in care au dovezi solide de incalcare a regulilor referitoare la acordarea bonusurilor.

Bonusurile bancherilor au scandalizat opinia publica din Statele Unite si Europa, in conditiile in care veniturile populatiei au scazut din cauza problemelor economice.

Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, reunite in G20, au convenit in 2009 limitarea bonusurilor, iar Comitetul pentru Stabilitate Financiara monitorizeaza aplicarea regulilor.

Practicile institutiilor financiare in domeniul beneficiilor platite directorilor au avut o contributie majora la criza financiara mondiala, se arata intr-un comunicat al institutiei, care a infiintat un birou de procesare a reclamatiilor la adresa bancilor care nu aplica regulile G20.

"Diferentele intre nivelurile bonusurilor nu trebuie sa fie considerate o dovada in sine a unei practici incorecte", potrivit Comitetului, care precizeaza ca bancile reclamante trebuie sa aduca dovezi detaliate referitoare la aplicarea incorecta a regulilor.

Reglementarile G20 limiteaza plata bonusurilor in numerar, iar beneficiile in actiuni trebuie acordate pe parcursul mai multor ani. In cazul in care performantele realizate de bancheri se vor dovedi nereale, exista un mecanism de recuperare a bonusurilor.

Oficiali din industria bancara au fost reticenti sa comenteze initiativa Comitetului pentru Stabilitate Financiara, pentru a nu se crede ca apara bancherii care beneficiaza de pachete salariale mari.

Peste un sfert dintre actionarii Credit Suisse si Barclays au votat recent impotriva pachetelor salariale ale conducerilor celor doua banci. Dovezile privind practicile incorecte ale bancilor sunt insa greu de obtinut, a declarat Paul Fontes, director la firma de avocatura Eversheds din Londra.

El a dat exemplul unei banci care incerca sa angajeze o echipa de angajati de la o banca rivala, oferind garantarea bonusurilor pentru un an, in concordanta cu regulile G20.

In final, o alta banca a avut castig de cauza, oferind garantarea bonusurilor timp de trei ani. Autoritatea de reglementare nu a putut interveni in lipsa unor dovezi concrete, cum ar fi o oferta scrisa.

Sursa: Mediafax

Tags: g20, bonusuri, bancheri,

Parlamentul European vrea limitarea bonusurilor bancare la cel mult valoarea salariului
Cand fermierii aleg costumele business. Tara in care arendasii devin bancheri VIDEO
“Detinem bomba atomica. Vor tremura picioarele bancherilor nemti”. Cui apartine declaratia de razboi
VIDEO PROTVPLUS.RO