Furnizorii, puternic afectați de criza sanitară. Mii de localuri s-au închis în toată țara
Criza sanitară nu închide doar restaurantele, ci şi sectoare care sunt direct dependente de industria ospitalităţii.
Sute de furnizori şi distributori de alimente, sau firme de catering pentru evenimente, au ajuns în blocaj financiar. Veniturile le-au scăzut semnificativ de la începutul anului, iar acum trebuie să-şi întrerupă parţial activitatea, sau chiar să renunţe.
Cristian Tudor, antreprenor: "Avem de la măcriş, rucolă, varză, mazăre, fasole, tot felul de plante pe care toată lumea le ştie, dar sunt crescute în prima formă de vegetaţie după ce germinează sămânţa".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cele şase sere pe care le are, Cristian cultivă zeci de specii de microplante. În mod normal, produsele lui ajungeau în peste o mie de restaurante, iar 90% din cifra de afaceri era bazată pe industria Horeca.
Cristian Tudor, antreprenor: "În prima fază am fost nevoiţi să aruncăm peste 50.000 de ghivece. Suntem într-o pierdere financiară de mai bine de 100.000 de euro şi ca să facem cumva să supravieţuiască compania, ne-am consumat toate resursele pe care le-am avut strânse în ultimul an".
Multe dintre plantele pe care le cultiva, cum ar fi florile comestibile, de exemplu, au nevoie de o perioadă de vegetaţie mai lungă de două săptămâni şi nu e sigur că le va vinde.
La fel stau lucrurile şi pentru organizatorii de evenimente sau cei care se ocupă cu distribuitia de alimente. Produse speciale pentru restaurante, cum ar fi sosul de roșii pentru pizza sau băuturile alcoolice au rămas în depozit.
Carmen Savu, managerul unei firme de distribuție de alimente: "O parte din produsele noastre sunt produse alimentare, respectiv, conserve de roşii, conserve de ton, paste şi băuturile alcoolice au un termen de valabilitate, sucuri, apă".
Anca Miu, firma de catering: "Lucrurile stau foarte rău, eram 70 de oameni, acum mai suntem 60. Am sentimentul că este o perioadă în care te gândeşti şi poţi lua o decizie de la o zi la alta".
Companiile se luptă să supraviețuiască
Iar astfel de pierderi vin după cel mai bun an pentru mediul de afaceri din ţara noastră. În 2019, afacerile private au înregistrat o creştere cu 10% faţă de 2018 şi cu 20 de procente faţă de acum trei ani. În prezent, companiile din România îşi pun problema dacă vor supravieţui crizei COVID-19.
Până la mijlocul lunii septembrie, peste 60.000 de companii din România au cerut sprijin din partea statului. Sunt acele firme care fie s-au închis total sau parţial activitatea, fie au înregistrat venituri mai mici cu cel puţin 25% faţă de lunile ianurie şi februarie din acest an.
Radu Ciobanu, profesor de economie: "Am văzut nişte estimări undeva la 5.000 de localuri deja s-au închis la nivel naţional. E clar că aceşti patroni nu mai văd nicio scăpare".
Din această săptămână, autorităţile române au pus la bătaie pentru antreprenori fonduri din bani europeni nerambursabili în valoare de un milliard de euro.