Capitala, în pragul carantinei. Se pregătesc noi restricții din cauza numărului mare de infectări

×
Codul embed a fost copiat

O avalanşă de îmbolnăviri se rostogoleşte în mare viteză peste România, iar din această cauză foarte multe localităţi, inclusiv Bucureştiul, sunt în pragul carantinei.

Aşadar ne putem aştepta ca înainte de finalul săptămânii să fie impuse măsuri drastice. Din cauza numărului mare de infectări, aceste zone sunt apoape de pragul carantinei. Autorităţile spun însă că cel puţin municipiul Bucureşti nu se poate izola total.

Aşa că se pregătesc noi restricţii. Pelerinajele de Sf. Dumitru au fost interzise, iar purtarea măştii ar putea fi, aşa cum a recomandat preşedintele Iohannis, obligatorie peste tot.

Capitala, aproape de carantină

 

În Bucureşti, dar şi în 14 judeţe virusul se răspândeşte fulgerător.

Capitala a ajuns la un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile de 2,66 la mia de locuitori. Urmează Alba cu 2,35 şi Vâlcea cu 2,32.

În aceste condiţii autorităţile impun noi restricţii. Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care ar fi trebuit organizat la finalul lunii, în Bucureşti, a fost anulat.

Ludovic Orban, premierul României: ”Noi știm cum funcționează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în niște condiții pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condițiile de distanțare fizică și de protejare a sănătății, cum sunt anumite lucruri care se desfășoară, care pot pune în pericol viața credincioșilor.//Eu sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră "

Numai că reprezentanții BOR nu sunt atât de înţelegători.

Într-un comunicat oficial, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că afirmaţiile legate de comportamentul credincioşilor sunt "exerciţii negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel" şi că autorităţile au fost arogante şi nu au dialogat cu Biserica înainte de a lua decizia. Astfel, transmite Patriarhia Română, "se suspendă, chiar şi temporar, libertatea religioasă".

Acțiuni religioase de Sf. Andrei, interzise în Galați

 

Şi acţiunile religioase de Sfântul Andrei organizate în mod tradiţional la Galaţi au fost interzise.

Elena Bujor, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi: ''De asemenea, sunt interzise transporturile ocazionale şi suplimentarea curselor regulate către localităţile unde se desfăşoară aceste procesiuni religioase."

Hotărârea autorităţilor vine după ce, duminică, resfințirea unei biserici ortodoxe pe stil vechi a dus la blocarea unei străzi din Galaţi. Peste 300 de credincioşi s-au îngrămădit să intre în altar, aşa că a fost nevoie de intervenţia poliţiei şi a jandarmeriei.

În Bucureşti, premierul pune sub semnul întrebării organizarea de nunţi, botezuri şi alte petreceri.

Ludovic Orban, premierul României: "Eu voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de persoane. Ați văzut, nunţi de 350, 500 de persoane, fără nicio mască, care încalcă flagrant regulile instituite".

Mai mult, după ce preşedintele Klaus Iohannis a recomandat purtarea măştii inclusiv în spaţiile deschise, Guvernul se gândeşte să introducă această obligativitate.

Tătaru: Bucureștiul nu se poate izola

 

Toate aceste măsuri vin în contextul în care autorităţile din Capitala şi din două judeţe sunt foarte aproape să impună carantina zonală. Ministrul Sănătăţii vorbeşte deocamdată de o carantină punctuală, doar în focare.

Nelu Tătaru: "În acest moment nu putem vorbi de Bucureşti fără Ilfov. Sunt atât de întrepătrunse încât trebuie judecat în general. Sectoarele pe care le evalu[m sunt ca şi statistică şi că şi anchete epidemiologice. În momentul în care avem anumite focare care deja sunt izolate în instituţii, atunci avem deja în cadrul anchetei o izolare şi o carantinare a celor care sunt acasă. Nu carantin[m un sector, nu carantin[m Capitala."

Concret, ministrul Sănătăţi spune că Bucureştiul nu se poate izola. Mai mult, ar fi extrem de greu să închizi chiar şi un sector. S-ar putea impune însă restricţii în ceea ce priveşte anumite activităţi. De pildă, toate şcolile ar putea trece în online, apoi se pot închide sălile de sport şi mall-urile. Se poate ajunge chiar la limitarea deplasărilor, astfel încât oamenii să meargă dintr-un sector în altul doar în interes de seviciu sau la doctor''

Ludovic Orban, premierul României: "Obiectivul nostru este să nu ajungem aici”.

Numărul total al infectărilor cu SARS COV 2 se apropie de 160.000.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Nici pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va mai avea loc. Patriarhia: „Un excesiv superior dispreț”
Nici pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va mai avea loc. Patriarhia: „Un excesiv superior dispreț”

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc. Anunțul vine după ce și pelerinajul de Sfânta Parascheva, din Iași, a fost anulat de autorități.

Orban va propune interzicerea nunților și altor evenimente private:
Orban va propune interzicerea nunților și altor evenimente private: "Reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire"

Evenimentele private de amploare, precum nunțile, botezurile sau aniversările cu mulţi invitaţi, ar putea fi interzise! Este anunţul premierului Orban, care a spus că astfel de petreceri ar fi principala cauză a creşterii numărului de cazuri Covid 19.

Premierul Ludovic Orban va avea o întâlnire cu ministrul Sănătății și medicii de familie. Ce măsuri s-ar putea lua
Premierul Ludovic Orban va avea o întâlnire cu ministrul Sănătății și medicii de familie. Ce măsuri s-ar putea lua

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va avea o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi, probabil, şi cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie.

Noi reguli pentru asimptomatici, anunţate de Nelu Tătaru din cauza aglomerării spitalelor
Noi reguli pentru asimptomatici, anunţate de Nelu Tătaru din cauza aglomerării spitalelor

Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale, a anunţat duminică, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.