FMI vrea vinderea companiilor de stat cu datorii. Guvernul zice "Nu"
Companiile de stat au intrat miercuri in vizorul delegatiei Fondului Monetar International. Specialistii americani propun vanzarea acestora, dar premierul nu este de acord.
In plus, FMI si Comisia Europeana cer Guvernului sa alinieze pretul gazelor la media europeana. Pe romaneste, sa il scumpeasca.
Delegatia FMI a fost miercuri la Ministerul Economiei, dupa care s-a dus direct la Guvern pentru a discuta cu Emil Boc. In aceste zile se va stabili soarta unora dintre cele mai mari companii de stat printre care CFR , Tarom, Oltchim, Compania Nationala a Huilei sau Termocentrale.
Unele ar putea fi inchise de tot, altele vor fi scoase la vanzare. In paralel, americanii s-au intalnit si cu marii furnizori de gaze naturale care, potrivit unor surse, au cerut scumpirea gazelor cu 25% anul acesta.
Americanii insotiti de doi reprezentanti ai Comisiei Europene s-au dus si la Parlament, unde organizatorii intalnirii au uitat sa aduca si un traducator strain de limba engleza.
Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a inceput sa vorbeasca in romana. Din politete, delegatii FMI nu i-au atras atentia ca nu pricep o iota din ce spune. Glumet, UDMR-istul Gyorgy Frunda s-a oferit el sa traduca, insa numai contra cost. Vizibil iritat de situatia stanjenitoare, reprezentantul Romaniei la FMI Mihai Tanasescu ii ofera scaunul consilierei transformata in... traducator.
In final, chestiuni serioase. Opozitia le-a reprosat delegatilor FMI ca nu se intalnesc si cu ei atunci cand vin in Romania.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a pus la punct PNL-ul
Romania are nevoie de reforme structurale si companii de stat performante
Ce modificari vrea FMI in industria farmaceutica sau la transporturi