FMI: "Romania va avea o crestere economica mai mica in acest an decat estimasem initial"
Misiunea CE si FMI au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,8 - 2,3% la 1,5 - 2%, din cauza recesiunii estimate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.
Anterior, surse apropiate discutiilor au declarat pentru ca prognoza a fost revizuita de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu este exclusa in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.
Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au adaugat sursele.
De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume consoiderabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.
In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro. Tot in luna ianuarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii activitatii economice din zona euro, care afecetaza semnificativ exporturile.
De asemenea, Banca Mondialã (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.
Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.