FMI revine in Romania pentru negocieri, dar si pentru recuperarea unei datorii de 1,7 mld. euro
Expertii Fondului Monetar International s-au intors la Bucuresti si vor negocia cu guvernul majorarile salariale, reducerea TVA-ului pentru alimente, dar si bugetul pe anul viitor.
La vizita trecuta in Romania, guvernul a fost demis, iar expertii nu stiau cu ce prim ministru vor discuta. Acum au aceeasi problema, legata insa de presedinte - Crin Antonescu sau Traian Basescu.
Delegatia este condusa, pentru prima data, de olandezul care i-a luat locul americanului Jeffrey Franks.
Sefia delegatiei FMI a fost preluata de olandezul Erik de Vrijer, care are ca sarcini, printre altele, sa recupereze banii pe care i-a imprumutat Romania. Anul acesta, de exemplu, trebuie sa rambursam 1,7 miliarde de euro.
Inainte sa preia conducerea delegatiei FMI in Romania, de Vrijer a fost seful biroului FMI pentru Franta si Belgia si a mai lucrat pentru Fond in Ucraina, Africa de Vest, Uzbekistan, Irak sau Tunisia.
Misiunea FMI incepe cu un mare semn de intrebare pentru olandez. Cu care dintre presedinti sa se intalneasca in aceste zile, cel interimar sau cel suspendat?
Oricum, de Vrijer l-a insotit la vizita trecuta in Romania pe Jeffrey Franks si a apucat sa-i cunoasca atat pe Traian Basescu, cat si pe Crin Antonescu.
Acum se vor negocia atat rectificarea bugetara programata pentru mijlocul acestei luni, cat si bugetul pentru anul viitor. Guvernul trebuie sa ii convinga pe expertii de la Washington ca are bani sa achite salariile majorate cu 8% in iunie si sa mai dea inca 8 procente in decembrie, asa cum a promis. Deja unele primarii si consilii judetene se plang ca au ramas fara bani pentru lefuri.
Guvernul vrea sa reduca TVA-ul pentru alimentele de baza la 9 %. Insa fostul reprezentant al Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, avertizeaza ca Romania s-ar putea sa nu aiba suficienti bani pentru a-si permite o asemenea masura si ca efectele nu se vor simti si in buzunarele romanilor, pentru ca preturile din magazine nu vor scadea.