Efectul diesel. Dupa Petrom, Rompetrol si LukOil scumpesc masiv motorina
La o zi dupa ce Petrom a anuntat oficial scumpirea sortimentelor de motorina, celelalte doua companii mari de pe piata au umblat si ele la pretul de la pompa perceput pentru un litru de combustibil diesel.
OMV Petrom a majorat marti preturile pentru benzina cu 6 bani pe litru si pe cele de la motorina cu 12 bani pe litru.
"Cresterea preturilor la motorina este determinata de majorarea cererii pentru acest produs, iar Romania produce mai putin decat consuma din acest tip de combustibil", a explicat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom.
Scumpire data de "tendinta"
Pentru prima data dupa 2008 incoance, pretul motorinei a ajuns sa fie mai mare decat cel al benzinei. "Este o tendinta la nivel mondial (cresterea pretului motorinei - n.r.)", a afirmat Gheorghe la lansarea de catre Consiliul Investitorilor Straini a Cartii Albe 2011.
Imediat si probabil printr-o stranie coincidenta, celelalte doua mari companii de pe piata au anuntat si ele majorari la pompa. Lukoil a aplicat fix aceeasi reteta precum OMV Petrom: adica a adaugat 6 bani la benzina si 12 bani la motorina.
Potrivit site-ului companiei, preturile de referinta sunt acum urmatoarele:
Euroluk 95 - 5,51 lei/litru
Ecto 98 - 6,01 lei/litru
EuroDiesel - 5,53 lei/litru
Ecto Super Diesel - 5,87 lei/litru
Rompetrol a crescut si ea preturile in urma cu doua zile
Transportatorii se plang ca scumpirile ii baga in faliment
Uiunea Nationala a Transportatorilor Rutieri cere Guvernului sa intervina pentru a stopa cresterea pretului la carburanti, argumentand ca pe plan international cotatiile petrolului au scazut, si ameninta cu proteste similare celor ale transportatorilor greci, care au declansat miercuri o greva generala.
"Ultimele sase luni au fost marcate de o scadere cu 11% a pretului titeiului la nivel mondial, scadere determinata de criza economica globala. In aceste conditii, Petrom isi rotunjeste frumos profiturile prin cresterea total nejustificata a preturilor. Cresterea va aduce in pragul falimentului firmele de transport si populatia ajunsa la limita suportabilitatii", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania.
Uniunea considera ca Guvernul este vinovat pentru scumpirea combustibilului, intrucat Executivul doar "mimeaza supararea pe distribuitorii de carburanti", in loc sa "impuna un moratoriu pentru stoparea cresterii preturilor la carburanti".
Transportatorii mentioneaza ca ANAF a derulat o ancheta prin care a ajuns la concluzia ca majorarea pretului nu este justificata, insa nu a rezolvat problema, iar Consiliul Concurentei investigheaza "de mai bine de cinci ani" practicile de monopol ale distribuitorilor fara sa finalizeze insa cercetarea. "«Joc de glezne», aceasta este politica economica a Guvernului fata de «stapanul» nostru Petrom", se mai spune in comunicat.
Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial au impact asupra pretului petrolului, care este tranzactionat marti in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie. Luni, pretul petrolului Brent a scazut cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril.
Sursa: Pro TV
Etichete: TIR, scumpiri, carburanti, pret benzina, transportatori, preturi motorina,
Dată publicare:
20-10-2011 10:15