Efectele economice provocate de război și sancțiunile anunțate vor fi resimțite și în România
Efectele economice provocate de război și sancțiunile anuntate vor fi resimtite mai devreme sau mai tarziu si în România.
Efectele economice provocate de război, și sancțiunile anuntate, vor fi resimtite, mai devreme sau mai tarziu, si în România
Cu toate riscurile, politicienii romani propun noi restricții la adresa Rusiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
România se va alia sancțiunilor impuse Rusiei de statele Uniunii Europene, dar politicienii de București cer măsuri suplimentare. Acestea ar trebui aplicate celor aproximativ 600 de firme cu acționariat rusesc de la noi din țară.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Trebuie să existe un blocaj total pe teritoriul Ro al oricăror firme rusești și a oricăror oameni de afaceri ruși."
Florin Cîțu, președinte PNL: „Deocamdată trebuie să vedem circuitul banilor. Dacă acești bani se duc doar către plata salariilor, de exemplu, și nu se duc în dividende sau în acțiuni, se poate discuta, vom vedea, nu știu exact. Trebuie să știm exact fiecare leu unde se duce."
Politicienii ar vrea mai degrabă controlul tranzacțiilor în cazul acestor firme cu acționariat rusesc și nu închiderea lor. Pentru că acest lucru ar lăsa fără loc de muncă zeci de mii de români într-o perioadă deloc favorabilă din punct de vedere economic.
Dragoș Cabat, analist economic: „Am avut și criza politică, avem și inflație foarte mare, avem majorare la prețul energiei și combustibililor, toate aceste lucruri duc la o încetinire a creșterii economice. Dacă este până într-acolo încât să ajungem la recesiune și chiar la contracție economică și nu la creștere, mai era doar un pas și pasul acesta e f posibil să fi fost făcut acum cu situația din Ucraina pentru că nu are cum să nu ne inflențeze."
Compania ruseasca „Lukoil” deține 20% din piața de carburanți din România. Economiștii susțin că măsurile luate împotriva acesteia ar putea duce la creșterea prețului combustibililor. Mai mult, dacă va fi limitata circulația navelor cu petrol rusesc în spațiul maritim românesc ar genera efecte în lanț. Avertismentul vine din partea reprezentanților companiilor rusești.
Tudor Afanaosv, Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă: „În momentul acesta vorbim despre un mare minus pe piața de transport. Și atunci putem să vorbim despre orice tip de produs. Să nu uităm, Rusia e unul dintre cei mai mari transportatori de cereale. Piața de materii prime – aluminiu care va afecta foarte mult industria aeronautică și industria de automobile, cupru care a devenit foarte scump. Zona farmaceutică care era foarte influențată de lipsa materiilor prime."
Guvernanții ne asigură că, deocamdată, rezerva de gaze este suficientă pentru a trece această iarnă, dar și că scumpirea energiei va fi atenuată prin plafonarea prețurilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, războiul din Ucraina, efecte,
Dată publicare:
28-02-2022 18:32