Economia SUA a intrat din nou pe o pantă descendentă
În timpul pandemiei de Covid-19, bursele americane care au căzut cu 7% au suferit pierderi enorme.
Investiitorii s-au grăbit să vândă acțiuni, după ce chiar Rezerva Federală, adică Banca centrală, a prezentat o viziune pesimistă asupra economiei Statelor Unite. Îngrijorătoare este și creșterea numărului de cazuri de infectare. Chiar și așa, Donald Trump vrea să reînceapă campania electorală cu un mare miting, dar le cere participanților să se angajeze că nu-l vor da în judecată, dacă se îmbolnăvesc.
Jennie Guberman, educator școală cu nevoi speciale: ”Mi-a fost tras preşul de sub picioare pe 30 aprilie, în toiul pandemiei, când am intrat şi eu în rândul celor 3 milioane de oameni disperaţi că au rămas fără asigurare medical”.
La 53 de ani, această femeie a fost nevoită să depună pentru prima oară o cerere pentru ajutor de șomaj. De 25 de ani, și-a dedicat viață predării într-o școală pentru copii cu nevoi speciale. În martie, școala din New York la care lucra s-a închis din cauza pandemiei, iar profesoara s-a trezit peste noapte concediată.
Cazul ei este doar o picătură într-un ocean. În total, numărul americanilor care depun - săptămână după săptămână - cereri pentru ajutor de șomaj - așa-numitele solicitări pentru continuare - a trecut de 21 de milioane. Numai săptămâna trecută au fost încă 1,5 milioane.
Henry Garrido, șef sindicat New York: ”Marea ironie este că, pentru prima oară după mult timp, anumite categorii de angajaţi au fost recunoscuţi pentru munca lor eroică. Cei care vin zi de zi la muncă, îşi sacrifică vieţile şi familiile, propria siguranţă pentru binele altora. Tocmai ei se văd acum pe punctul de a fi daţi afară”.
La sfârșitul acestei luni, cele mai multe state americane își vor decide bugetele pentru anul viitor. Și se pare că vor fi nevoite să taie în continuare din posturi.
Henry Garrido, director executiv, District Council 37 Union: ”Vorbim de un buget draconic care va tăia posturi esenţiale. Asta e periculos şi pentru că este preconizat un al doilea val al pandemiei. E o bombă cu ceas pentru sectoarele vitale”.
Până una alta, președintele Trump vrea să reînceapă campania electorală cu un mare miting, în interior, la Tusla în Oklahoma, pe 19 iunie, o zi cu semnificații pentru mișcarea împotriva rasismului. Însă, oricine participă trebuie să semneze un angajament că nu îl va da în judecată pe președinte, sau pe organizatori, dacă se infectează cumva cu coronavirus.
Pe de altă parte, același Trump amenință că va fi recucerit cu forța un cartier din Seattle, de unde s-au retras forțele de ordine după zile de ciocniri cu demonstranții împotriva rasismului și violențelor poliției.
500 de localnici, mulți dinte ei înarmaţi, au organizat o tabără improvizată. Și au decretat ceea ce ei numesc Zona autonomă Capitol Hill, după numele cartierului respectiv
Este un act de "terorism domestic", s-a revoltat președintele Trump
Donald Trump: ”Nu vom permite că Seattle să fie ocupat de anarhiști. Dacă trebuie să întrăm, vom întra! Să facă asta guvernatorul! Are militari extraordinari în Garda Naţională. Însă, într-un fel sau altul, se va face. Aceşti oameni nu pot să ocupe o parte importantă dintr-un oraş măreţ”.
Însă guvernatorul i-a cerut președintelui să nu se amestece în treburile interne ale statului Washington, din care face parte orașul Seattle. Iar primarul a spus că orice invazie în oraș ar fi ilegală”.
Jenny Durkan, Primar Seattle: ”Nu avem noie ca nimeni, inclusiv președintele, să încerce să semene în continuare neîncrederea și dezinformare. Amenințarea de invadare a orașului Seattle, de dezbinare și incitare la violență în orașul nostru, nu este doar nedorită. Ar fi și ilegală”.