Economia României a scăzut în 2020 cu 3,9%, faţă de 2019. PIB-ul a crescut cu 4,8% în trimestrul IV 2020

Deficitul bugetar se va reduce de la 3,58% din PIB în 2020 la 1,94% din PIB în 2023

Economia României a scăzut în 2020 cu 3,9%, faţă de 2019, arată datele provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres. 

Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 4,8% comparativ cu trimestrul III 2020, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 1,4% pe seria brută şi de 1,8% pe seria ajustată sezonier.

"Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.053 miliarde lei preţuri curente, în scădere–în termeni reali –cu 3,9% faţă de anul 2019. La scăderea PIB, în anul 2020 faţă de anul 2019, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii negative mai importante având următoarele ramuri: Industria (-2%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 9,3%; Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,9%), cu o pondere de 18% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,7%; Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-0,8%), cu o pondere de 2,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 24,5%; Agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,7%), cu o pondere de 3,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 16,2%; Impozitele nete pe produs (-0,8%), cu o pondere de 9,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 8,7%", arată datele INS.

Construcţiile au avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB (+0,6%) ca urmare a majorării volumului de activitate cu 9,7%.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, reducerea s-a datorat, în principal: Cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 5% contribuind cu -3,1% la scăderea PIB; Cheltuielii pentru consumul final individual al administraţiilor, al cărei volum s-a redus cu 2,9% contribuind cu -0,2% la scăderea PIB; Exportului net (-1,4%), consecinţă a reducerii cu 10% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 6%. Formarea brută de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,6%, a avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB, de +1,3%", mai arată datele INS.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 280,125 miliarde lei preţuri curente, în creştere –în termeni reali –cu 4,8% faţă de trimestrul III 2020 şi în scădere cu 1,8% faţă de trimestrul IV 2019.

Citește și
Tren Italia
Europa, îngenuncheată de al treilea val al pandemiei. Italia a introdus un tren de terapie intensivă
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 329,3 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali –cu 1,4% faţă de trimestrul IV 2019.

Seria brută, cât şi cea ajustată sezonier, a Produsului Intern Brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2019 în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate în comunicatul de presă din 28 ianuarie 2021, precum şi ca urmare a revizurii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2020, fiind rectificate faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 16 februarie 2021.

"Estimările 'semnal' precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", precizează INS.

Seria brută a Produsului Intern Brut pentru anul 2019 a fost revizuită pentru a asigura coerenţa cu datele anuale –varianta semidefinitivă, publicate în comunicatul de presă din 28 ianuarie 2021. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicării noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborată pentru a respecta cerinţele impuse de Regulamentului 2304/2016 referitor la modalităţile, structura, periodicitatea şi indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Ca urmare a modificării seriei brute prin revizuirea seriei trimestriale pentru anul 2019, precum şi a revizurii seriei brute trimestriale pentru anul 2020, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de varianta semnal a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020, publicată în comunicatul de presă din 16 februarie 2021, astfel: rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,2% la 100,6%; rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul I 2020, au fost revizuite de la 87,8% la 88,2%; rezultatele trimestrului III 2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 106,1% la 105,6%; rezultatele trimestrului IV 2020, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 105,3% la 104,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Vaccinurile Pfizer şi Sinovac, eficiente împotriva variantei coronavirusului descoperite iniţial în Brazilia
Vaccinurile Pfizer şi Sinovac, eficiente împotriva variantei coronavirusului descoperite iniţial în Brazilia

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi de Sinovac sunt eficiente împotriva variantei coronavirusului descoperite iniţial în Brazilia, arată rezultatele unor studii, potrivit The Guardian, scrie News.ro.

Europa, îngenuncheată de al treilea val al pandemiei. Italia a introdus un tren de terapie intensivă
Europa, îngenuncheată de al treilea val al pandemiei. Italia a introdus un tren de terapie intensivă

Şefa Comisiei Europene promite că, începând din aprilie, țările membre ale Uniunii vor primi o cantitate mai mare de vaccin anti-COVID. Astfel, în al doilea trimestru, sunt așteptate pe continent 300 de milioane de doze.

Dan Barna: Vor fi necesare niște măsuri, dar nu avem în plan un lockdown sistemic
Dan Barna: Vor fi necesare niște măsuri, dar nu avem în plan un lockdown sistemic

Guvernul nu are, în acest moment, în plan niciun lockdown sistemic, general, a declarat, luni seară, vicepremierul Dan Barna.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.