Propunerea agricultorilor romani: "Afisati si pretul de achizitie, nu doar cel de vanzare"


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 15:05
Data publicarii: Marti 29 Mai 2012 19:14
Categorie: Stiri Economice

Disperati ca trudesc si ii imbogatesc pe intermediari, legumicultorii vor sa schimbe regulile din piata. Acestia cer sa fie afisate si pretul de vanzare, dar si cel de achizitie. Doar asa clientii isi vor putea da seama daca sunt pacaliti.

Castravetii, de pilda, sunt de cinci ori mai scumpi decat la producator.

Asa zisa oferta nu este tocmai pe placul clientilor, care platesc prea mult pentru un cos de legume. In piata vinetele si rosiile sunt 10 lei, castravetii 3 lei si ardeii 8 lei kilogramul.

Daca am cumpara direct de producator, am da pe rosii 5 lei.

Agricultorii vor sa li se faca dreptate si daca tot nu-i ajuta nimeni, macar sa stie si clientii cum stau de fapt lucrurile. Cer masuri de la autoritati, greu de pus in practica intr-o economie de piata.

"Pretul de la producator ne-am dori sa fie afisat undeva pentru ca, din acest punct de vedere, consumatorul sa fie bine informat", spune Daniel Butanoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Potrivit Ziarului Financiar, si in cazul legumelor si fructelor importate situatia e similara.

Varza e de aproape 4 ori mai scumpa decat pretul cu care a intrat in tara, strugurii de 10 ori, iar fasolea de 5 ori. Explicatia e aceeasi: intermediarii de pe traseu maresc nejustificat preturile.

Tags: frute, legume, preturi,

Primavara lui 2012, pe minus la productie. Ciresele si capsunile romanesti sunt putine si scumpe
VIDEO PROTVPLUS.RO