Despagubiri pentru agricultori in scandalul E-coli. Statul le da 3,7 mil euro
Statul va sprijini financiar producatorii de legume, pentru a compensa efectele crizei cauzate de bacteria E-coli, cu 3,75 milioane de euro, platile urmand a fi facute pana pe data de 15 octombrie.
Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, sprijinul se acorda producatorilor agricoli pentru compensarea pierderilor provocate, in perioada 26 mai - 30 iunie, de retragerea de pe piata a legumelor, de nerecoltare sau recoltarea inainte de coacere.
Resursele financiare prevazute de proiectul de act normativ sunt in valoare totala de 3,7 milioane de euro si se asigura de catre Ministerul Agriculturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Beneficiarii sprijinului financiar au fost stabiliti pe baza datelor centralizate de catre APIA, care va face platile pana cel tarziu la data de 15 octombrie 2011.
Piata legumelor din Uniunea Europeana a traversat o criza fara precedent, ca urmare a izbucnirii, in Germania, a unei epidemii cauzate de bacteria cu potential letal Escherichia coli enterohemoragica (E-coli), care a fost asociata, intr-o prima faza a cercetarilor, cu consumul anumitor legume proaspete.
Criza s-a declansat pe data de 26 mai 2011, odata cu aparitia unor comunicate de presa, conform carora originea epidemiei ar constitui-o castravetii din Spania.
Astfel, intr-un timp foarte scurt, toti producatorii de castraveti din Uniunea Europeana au resimtit efectele crizei, atat pe piata interna, cat si in relatiile cu tarile terte.
Repercusiunile crizei de pe piata castravetilor s-au extins rapid si asupra pietei altor legume (tomate, dovlecei, salata, ardei grasi), provocand pierderi insemnate pentru statele membre mari producatoare.
Dupa Spania, principalul stat membru afectat de criza, au urmat Italia, Franta, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Romania, Bulgaria si Ungaria.