Despagubiri pentru agricultori in scandalul E-coli. Statul le da 3,7 mil euro

Dată publicare: 18-08-2011 12:05
Dată actualizare: 25-10-2012 03:15


Castraveti cu E-coli, distrusi in Germania

Statul va sprijini financiar producatorii de legume, pentru a compensa efectele crizei cauzate de bacteria E-coli, cu 3,75 milioane de euro, platile urmand a fi facute pana pe data de 15 octombrie.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, sprijinul se acorda producatorilor agricoli pentru compensarea pierderilor provocate, in perioada 26 mai - 30 iunie, de retragerea de pe piata a legumelor, de nerecoltare sau recoltarea inainte de coacere.

Resursele financiare prevazute de proiectul de act normativ sunt in valoare totala de 3,7 milioane de euro si se asigura de catre Ministerul Agriculturii.

Beneficiarii sprijinului financiar au fost stabiliti pe baza datelor centralizate de catre APIA, care va face platile pana cel tarziu la data de 15 octombrie 2011.

Piata legumelor din Uniunea Europeana a traversat o criza fara precedent, ca urmare a izbucnirii, in Germania, a unei epidemii cauzate de bacteria cu potential letal Escherichia coli enterohemoragica (E-coli), care a fost asociata, intr-o prima faza a cercetarilor, cu consumul anumitor legume proaspete.

Criza s-a declansat pe data de 26 mai 2011, odata cu aparitia unor comunicate de presa, conform carora originea epidemiei ar constitui-o castravetii din Spania.

Astfel, intr-un timp foarte scurt, toti producatorii de castraveti din Uniunea Europeana au resimtit efectele crizei, atat pe piata interna, cat si in relatiile cu tarile terte.

Repercusiunile crizei de pe piata castravetilor s-au extins rapid si asupra pietei altor legume (tomate, dovlecei, salata, ardei grasi), provocand pierderi insemnate pentru statele membre mari producatoare.

Dupa Spania, principalul stat membru afectat de criza, au urmat Italia, Franta, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Romania, Bulgaria si Ungaria.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO