Declaratie socanta a unui laureat Nobel: "Economia SUA are nevoie de bani cat pentru un razboi"
Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, a declarat ca America are nevoie de o suma de bani echivalenta cu cea cheltuita in al Doilea Razboi Mondial pentru a-si rezolva problemele economice cu care se confrunta.
“Avem nevoie de banii echivalenti unui razboi. Ceea ce a pus capat cu adevarat Marii Depresii a fost enormul program de cheltuieli, care a fost reprezentat de al Doilea Razboi Mondial", a scris Krugman in editorialul sau din New York Times.
Acesta a subliniat si faptul ca razboiul purtat de americani in Irak si Afganistan nu a reusit sa aduca un impuls economiei SUA pentru ca raportat la PIB-ul american, cheltuielile nu sunt atat de mari.
Pentru razboiul din Irak si Afganistan nu s-a cheltuit mai mult de 1,2% din PIB, in timp ce in Al Doilea Razboi Mondial, cheltuielile au fost de peste 42%.
Economistul a mai precizat si ca implementarea unor masuri de austeritate in Germania nu reprezinta o solutie. Si pentru a-si sustine punctul de vedere a amintit de faptul ca ultima data cand Germania a adoptat masuri de austeritate a fost in timpul cancelarului Heinrich Brüning, in anii '30, iar masurile de atunci au inrautatit criza din Germania si au dus la numirea lui Hitler in functia de cancelar, in 1933.
"Nu vreau sa spun ca ma astept sa se intample ceva atat de rau in Europa zilelor noastre. Insa este o mare prapastie intre ceea ce are nevoie moneda euro pentru a supravietui si ceea ce liderii europeni intentioneaza sa faca", a mai precizat economistul.
Krugman a avertizat ca o posibila ruptura in interiorul Uniunii Europene ar putea avea un efect devastator asupra recuperarii economice a Americii, efect similar Marii Depresiunii din 1931, cand cea mai mare banca din Austria - Creditanstalt - a recunoscut ca este in faliment. Imediat, celelalte insitutii financiare au urmat, iar statul a ajuns "la pamant". Criza s-a intins apoi in statele din nordul si estul Europei, ajungand inclusiv in Germania si in Marea Britanie.
Sursa: www.huffingtonpost.com, New York Times
Etichete: criza economica, Nobel,
Dată publicare:
30-09-2011 08:20