Decizie istorică a Curții Europene de Justiție, privind creditele în monede străine
Contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu şi-au avertizat clienţii despre riscul valutar.
Nu este o părere, ci o decizie anunţată miercuri de Curtea Europeană de Justiţie, în urma unei sesizări venite din România. O decizie istorică, spun avocaţii, care sunt gata să reia bătălia cu băncile.
Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: ”În cazul contractelor de credit instituțiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaţilor informații suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente și în cunoștință de cauză."
Decizia a fost citită miercuri la sediul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg. Curtea a insistat pe faptul că o clauză poate fi considerată abuzivă în situaţia în care consumatorul NU a fost bine informat.
Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: "Un consumator mediu, normal informat şi suficient de atent şi de avizat să poată nu numai să cunoască posibilitatea aprecierii sau a deprecierii monedei străine în care a fost contractat împrumutul, ci și să evalueze consecinţele economice potenţial semnificative ale unei astfel de clauze asupra obligaţiilor sale financiare."
Georghe Piperea, avocat: "Tonul este foarte ferm, e obligată instanţa naţională să pună banca în postura de a demonstra, de a proba, că te-a informat în momentul în care ai încheiat contractul. CJUE dispune negru pe alb că dacă nu exista informare înseamnă că nu există nici bună credinţă şi nu există nici echilibru contractual."
Codruţ Avram, avocat: "Din acest moment nu mai poate exista o chestiune de interpretare a judecătorului din România în cazul proceselor de îngheţare a cursului valutar."
Decizia Curţii Europene este obligatorie pentru toate instanţele din România. Juriştii spun că obligaţia de avertizare a clienţilor privind riscul valutar nu a fost îndeplinită nici la creditele în euro sau dolari.
Codruţ Avram, avocat: "În toate contractele din România nu exista o informare făcută de către banca referitoare la posibilitatea creşterii cursului de chimb valutar."
Avocaţii spun că decizia Curţii Europene permite redeschiderea multor procese împotriva băncilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, banci, curtea europeană de justiție,
Dată publicare:
21-09-2017 14:31