De unde provin brazii scosi la vanzare pentru Craciun. Suma uriasa pe care o poate castiga un proprietar de pepiniera
Povestea brazilor, de la puietii firavi pana la arborii falnici care sunt taiati in decembrie, se masoara in ani si aer curat.
Provin din padurile de stat, administrate de ROMSILVA si tot mai putine pepiniere private sau importurile cu vestitii brazi nordici, mai scumpi decat cei romanesti.
Romanii care au investit in pepiniere au acum numai de castigat. Vand brazi la ghiveci cu miile in aceasta perioada, dar sunt si oameni care prefera sa isi aleaga brazii direct din plantatii. Si preturile se pot negocia in functie de marime sau soi. Si directiile silvice de stat au scos brazi la vanzare insa numarul lor este extrem de mic, doar cateva mii in fiecare judet. Si cum tot romanul isi va dori un pom de Craciun, in tara au intrat zeci de mii de brazi din import din tari precum Danemarca, Olanda, Germania sau Austria.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anual, in Romania, sute de mii de brazi sunt scosi la vanzare de Craciun. Multi provin din padurile administrate de stat sau din pepinierele private.
Ciprian Pahontu Director General Romsilva: "Din padurile statului, administrate de Regia Nationala a Padurilor, ROMSILVA, am scos la vanzare in acest sezon de iarna, in asteptarea lui Mos Craciun, 36.000 de pomi de Craciun. Trebuie sa va spun ca ROMSILVA se mai ocupa din punctul de vedere al proprietatii publice a statului de doar 49% din padurile tarii, restul sunt in proprietate privata."
Un cuvant greu de spus in aceasta afacere il insa au cei care detin fonduri private de padure. Un proprietar are peste 2500 de brazi romanesti pe care ii vinde de Craciun. A investit 12.000 de euro iar acum asteapta clientii dornici sa-si cumpere brazii direct din pepiniera. Pentru fiecare hectar de plantatie se folosesc 10.000 de puieti.
Petru Faur, proprietar pepiniera de brazi: "Am cumparat samanta de la Brasov, am pus brazii si acum sunt numai buni de vandut. Au coronamentul mare, sunt verzi, miros a brad de Craciun in casa."
Omul taie doar tulpina bradului, iar radacina ramane in pamant. In cativa ani are din nou brazi de vanzare.
Sotii Vint, din Maramures, au o plantatie de 2 hectare si jumatate de molizi si brazi arginitii. Este afacerea familiei de 17 ani iar zilele acestea vor taia aproximativ 1500 de arbori, cu preturi cuprinse intre 25 si 100 de lei.
Virginia Vint, proprietar pepiniera de brazi: "Avem comenzi pentru braduti in toata tara, in anul asta sunt mult mai frumosi ca au fost ploi in abundenta si coroana le este mai frumoasa. Au crescut ca in povesti intr-un an cat in doi."
Povestea brazilor falnici se numara insa in ani. Un exemplar de 2-3 metri este bun de taiat cand implineste 10 ani. Unui brad ii trebuie insa 30 de ani sa ajunga la maturitate.
La pepiniera ROMSILVA din localitatea Mihai Viteazu de langa Turda, intinsa pe 21 de hectare, se scot la vanzare de la molidul argintiu de diferite marimi pana la brazii clasici.
Un proprietar de pepiniera privata poate castiga, in aceasta perioada, in functie de numarul de brazi pe care ii vinde, chiar si 50.000 de euro.