De ce sunt reticente firmele să suporte cheltuielile cu grădinița pentru angajați, deși banii sunt decontați
Deşi avem o lege care le permite companiilor să suporte cheltuielile cu plata creşei sau a grădiniţei, până-n 1.500 de lei lunar, firmele sunt reticente să facă respectivele plăți.
Pentru că, spun angajatorii, nu există norme clare de aplicare, iar din această cauză nu ştiu cum să justifice sumele în cazul unui control. Sunt însă şi situaţii în care societăţile nu au bugete atât de generoase. Banii în cauză ar fi trebuit scăzuţi din impozitul datorat statului.
Katy, de meserie contabil, este mama unui băiat de 4 ani jumătate. Încă de luna trecută şi-a întrebat angajatorul dacă poate să îi deconteze o parte din cheltuielile cu plata grădiniţei, însă s-a lovit de un refuz.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Katy Ghiba, părinte: "Nu există norme cum să se aplice aceşti bani şi nu există o obligaţie în acest sens. Ar fi fost un real ajutor ca lucrurile să fie clare."
Şi Elena plăteşte pentru grădiniţa fetiţei în jur de două mii de lei. Cum în familia ei doar soţul lucrează, banii pe care i-ar putea primi din partea angajatorului i-ar fi de mare folos.
Pe forumuri părinţii vorbesc despre refuzurile de care s-au lovit atunci când au cerut sprijin din partea angajatorilor. Potrivit legii, de la începutul anului, companiile pot suporta cheltuielile pe care proprii angajaţi le au cu creşa sau grădiniţa copilului până în 1.500 de lei, pe lună. În realitate reprezentanţii companiilor spun că nu cunosc traseul fiscal pe care îl au de parcurs pentru a vira legal sumele solicitate.
Raluca Proca , specialist HR: "Nu se ştie cine trebuie să încheie aceste contracte cu instituţiile, trebuie să fie compania sau poate să fie angajatul care poate să facă un contract şi vina cu documente justificative înapoi la companie şi să le depunea."
Cornel Grama, consultant fiscal: "Angajatorii sunt reticenţi să aplice această măsură pentru că nu ştiu cum să procedeze. În cazul unui control, autorităţile fiscale pot să reîncadreze tranzacţiile respective şi să îi pună sumele înapoi de plată - impozitul pe profit şi TVA şi atunci angajatorii sunt reticenţi să o aplice."
Sunt şi companii care nu au profit mare şi atunci nu îşi permit să acopere toate cererile primite din partea părinţilor.
Ministerul Finanţelor lucrează în prezent la un set de norme de aplicare a legii, astfel încât companiile să-şi ajute proprii angajaţi.
Acestea ar trebui să fie gata în scurt timp, însă legea deşi este în vigoare de la 1 ianurie, nu se aplică retroactiv. În România sunt aproximativ 600.000 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani.