Datoriile populatiei, marite de deciziile guvernantilor. Cum am fost afectati de pensiile speciale si alte majorari
Populatia Romaniei este din ce in ce mai indatorata din cauza guvernantilor, se arata intr-un raport recent al Curtii de Conturi.
Potrivit acestuia, intre 2013 si 2015, datoria publica a crescut cu peste 20%, pana la 16.000 de lei pe locuitor. Asta inseamna ca autoritatile s-au imprumutat ca sa poata plati toate salariile si pensiile majorate in ultimii ani.
Curtea de Conturi a contabilizat ce s-a intamplat cu datoria publica pe cap de locuitor intre 2013 si 2015.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gradul de indatorare a populatiei a crescut intr-un ritm alert, spun inspectorii. Am ajuns in 2015 la 16.205 lei pe locuitor, cu 21% peste nivelul de 13.367 de lei din 2013. E drept, intre acesti ani a scazut si populatia cu 2%, adica datoria se imparte la mai putini oameni, dar a crescut PIB-ul, deci nu erau motive reale sa ne inglodam si mai tare in datorii.
Din pacate, ANAF-ul nu reuseste sa colecteze suficient de multe taxe. Asa ca guvernul s-a imprumutat ca sa plateasca salarii, pensii speciale, majorari peste majorari, fie ele pomeni electorale sau nu. Ce se intampla cu banii acestia? Tot noi, oamenii de rand, ii vom plati.
Restantele la banci au scazut uimitor de mult anul acesta. Potrivit BNR, valoarea este cu 38,5% mai mica fata de sfarsitul lunii noiembrie 2015. Cu alte cuvinte, daca politicienii se tot imprumuta pe seama noastra, fara sa le pese de datorii, noi, daca avem un surplus de bani, acoperim imediat restantele.