Numarul creditelor de consum acordate de banci a atins toamna aceasta un record istoric. Analistii trag un semnal de alarma
Bancile dau credite pe banda rulanta, iar volumul imprumuturilor nou-acordate a atins toamna aceasta un record istoric. Asta inseamna ca a fost depasita chiar si perioada 2007-2008.
Daca in privinta cresterilor la imprumuturile pentru casa, economistii spun ca nu exista motive de ingrijorare, explozia creditelor de consum ii face pe unii analisti sa se intrebe daca nu cumva am uitat prea repede criza economica.
Bancile au parte de verdeata si de floricele chiar si in sezonul rece, asta daca ne uitam la creditele nou acordate. Ei bine acestea, in luna octombrie, au depasit 6 miliare de lei si stam mult mai bine in anii 2015 si 2016 fata de anii 2007-2008 la acest capitol. Bineinteles, dupa aceasta perioada de criza.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Analistii se intreaba pe buna dreptate daca nu cumva asistam la un nou boom al creditelor ipotecare.
Dragos Nichifor, directorul unei companii de brokeraj: "Piata este insa inca asezata, nu vedem cresteri de preturi exagerate si atunci nu consider ca sunt riscuri care sa degenereze intr-o criza a creditelor ipotecare"
In schimb cresterea prea rapida a creditelor de consum le-ar putea pune probleme serioase celor care s-au imprumutat, sustin alti economisti.
Dragos Cabat, analist financiar: "Romanii au uitat destul de repede lectia pe care au avut-o la sfarsitul anului 2008. Pentru moment avem crestere economica dar poate exista acest risc in cazul in care Romania nu va mai avea o crestere economica atat de importanta sau, din cauza conditiilor economice va intra chiar in recesiune."
Datele de la Banca nationala arata ca ultimii doi ani cele mai multe credite au fost acordate populatiei si nu firmelor, cum s-a intamplat in anii 2007-2008.