Cel mai mare euro din ultimele 6 luni. Pana unde cred expertii ca o sa mai urce
Moneda noastra a inceput anul cu stangul. Banca Nationala a anuntat luni un curs oficial de 4 lei si 49 de bani pentru un euro, maximul din ultimele 6 luni.
Daca unii specialisti se tem ca leul o sa mai piarda teren, altii mizeaza pe o usoara apreciere, in saptamanile urmatoare.
4 lei si 49 de bani este cel mai slab curs din ultimele 6 luni. In iunie anul trecut era 4 lei si 52 , iar acum unii specialisti spun ca ar putea sa urce chiar mai sus de atat. ca sa ne facem o idee, diferenta dintre un curs de 4,4 si unul de 4,6 la o rata de 500 de euro este de 100 de lei.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Unii specialisti spun ca devalorizarea leului nu se va opri aici.
"Euro-Ron a pornit de la 4,43 pe final de luna noiembrie si acum suntem in apropierea nivelului de 4,50. Cred ca am putea sa ajungem in apropierea lui 4,55 in primavara sau in ultimele luni de iarna. e posibil ca anul acesta sa avem si cotatii care sa inceapa cu 4,60", spune Claudiu Cazacu, analist financiar.
Alti economisti sustin contrariul. Spun ca terenul pierdut de leu la inceput de an nu trebuie sa ne sperie pentru ca moneda nationala isi va reveni.
"Credem ca miscarea din ultima perioada a fost usor exagerata si am miza mai degraba pe usoara corectie. O propiere probabil de cursul de 4,45 pe care l-am vazut in ultimele luni. Noi mizam pe o apreciere de chiar 4,35 spre final de an", spune Vlad Muscalu, economist.
Specialistii mizeaza pe un curs intre 4,4 si 4,55 la final de martie si intre 4,39 si 4,6 la sfarsitul lui iunie.
Evolutia cursului va depinde si de schimbarea recenta a politicilor economice din Statele Unite, dar ar putea fi afectata si de instabilitatea politica din cadrul coalitiei de guvernare si de cele doua randuri de alegeri programate pentru anul acesta.