Cursul de schimb a urcat la 4,52 lei/euro, pe piata interbancara. Dealerii spun ca ruperea USL nu a influentat cursul
Cursul de schimb a urcat la 4,5200 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare din 26 februarie.
Cursul de schimb a urcat la 4,5200 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare, pe rulaje in media unei zile obisnuite, iar dealerii cred ca deprecierea leului ar putea fi influentata doar marginal de ruperea USL, intrucat jucatorii locali anticipau iesirea PNL din coalitia de guvernare.
La debutul sedintei euro a fost tranzactionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotatiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a urcat la 4,52 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzactiilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La scurt timp dupa ora 10:00, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5180 - 4,5200 lei, cu 0,55 - 0,6 bani (0,12% - 0,13%) peste inchiderea de marti. Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul era in stagnare in raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,1%.
Dealerii cred ca deprecierea usoara a leului este determinata de un cumul de factori printre care ruperea coalitiei de guvernare, decisa marti seara prin iesirea PNL din USL, dar si de reintrarea Hidroelectrica in insolventa, de decizia Executivului de a plati din buget o parte datorii la unele companii de stat, dar si de situatia incerta in care se afla Ucraina.
"Singura noutate despre ruperea USL pare sa fie ca aceasta este o certitudine si pentru jucatorii internationali, pentru ca piata locala a luat inca de saptamanile trecute o astfel de posibilitate in calcul si am putea spune ca ruperea coalitiei de guvernare era «priced-in».
Jucatorii staini nu par sa fie prezenti in piata, ei nu sunt activi nici pe pietele din regiune, avand in vedere incertitudinile din Ucraina", a afirmat un dealer.
Alt dealer considera ca BNR nu intervine indirect in piata, intrucat cursul nu a crescut semnificativ, insa nu exclude posibilitatea unei interventii daca rata de schimb se va apropia de 4,55 lei/euro.