Cum vor afecta România noile tarife comerciale anunțate de Trump. Marea industrie care va face concedieri în scurt timp
Dependentă de economiile europene, România va fi afectată de noile tarife anunțate de administrația Trump. Producătorii locali vor fi nevoiți să caute piețe alternative, iar multe companii vor face restructurări și își vor scădea producția.
Deja, în țară, multe firme, în special cele producătoare de componente auto, se pregătesc pentru o reducere a cererii.
România face afaceri cu Statele Unite anual în valoare de peste trei miliarde de euro. (C1)În 2024, am trimis în America bunuri de 2,11 miliarde de euro. În privința importurilor, adică produse americane prezente pe piața noastră, cifrele ajung la 1,2 miliarde euro. Așadar, avem un excedent comercial de peste 900 de milioane de euro și asta însemna ca SUA ar putea sa ne impună tarife vamale suplimentare.
Din State, ajung în România în special produse de armament, arme de război, dar și vehicule aeriene - cum sunt elicopterele sau avioanele. Lista continuă cu uleiuri din petrol sau instrumente pentru măsurarea lichidelor.
În schimb, noi le trimitem americanilor, semifabricate din fier, anvelope, console, echipamente radar, piese de avioane, motoare electrice si componente auto.
După Marea Britanie și Turcia, SUA este al treilea partener comercial non-UE al României, dar abia al 12-lea per total.
Cele mai importante schimburi comerciale le avem cu state precum Germania, Italia, Franța sau Ungaria, economii care sunt însă dependente de relațiile comerciale cu SUA.
De altfel, în Germania, motorul Europei și principalul partener comercial al țării noastre, se anticipează o frânare a creșterii economice.
Claudiu Cazacu, specialist piețe financiare: „În primă fază vorbim de un șoc pe lanțurile de aprovizionare , rerutarea transportului global nu se face atât de simplu și vom vedea pierderi de venituri și o diminuare a potențialului de creștere a economiei globale. România are o expunere și către SUA prin relație comercială impactul indirect, via legăturile cu zona euro, respectiv Germania, vor fi considerabile”.
Tarifele SUA ar putea afecta industria prelucrătoare din România, având un impact direct asupra costurilor, cererii și exporturilor. Lanțurile de aprovizionare europene, în special cele dependente de producătorii germani, vor încetini, iar asta va însemna o cerere mai mică pentru componentele fabricate în România. Deja cei mai importanți producători de automobile se confruntă cu o scădere semnificativă a profiturilor. La noi, firmele de profil din vestul țării, cele care produc diferite piese sau componente auto, se pregătesc să își reducă producția.
Marius Marcu, director general al unei companii: „O să apară o diminuare a volumelor pentru cei 10% din producția noastră. Producătorii de mașini din Statele Unite o să găsească soluții locale să-și producă piesele, în ciuda a le importa din Europa sau din alte țări care intră sub incidența acestor taxe”.
Analiștii financiari estimează că multe companii vor face concedieri colective în următoarea perioadă.
Octavian Dan, analist economic: „Întrucât casele automobilistice nu mai produc pe stoc, și toate componentele sunt făcute de către terți, practic vor anula comenzile - cel puțin în parte - și, din luna iunie, vom asista la disponibilizări în toată industria de automotive, în zona de est a Europei, inclusiv în România”.
În același timp, tarifele impuse de SUA ar putea influența și piețele financiare internaționale, afectând ratele dobânzilor și fluxurile de capital. Un efect indirect vor avea și asupra inflației, prin creșterea costurilor de import și de producție ceea ce înseamnă produse mai scumpe.
Luni la rând, România a avut cea mai ridicată rată a inflației în rândul statelor europene. Economiștii se așteaptă la noi scumpiri în perioada următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, donald trump, concedieri, taxe vamale,
Dată publicare:
02-04-2025 19:37