Reticente cu clientii, generoase cu recuperatorii. Pe ce sume infime "vand" bancile datoriile romanilor
Bancile sunt reticente cand trebuie sa ajute clientii aflati in dificultati financiare, dar generoase atunci cand vand contractele restantierilor catre recuperatori.
De regula pretul de vanzare este de 2-3 la suta din valoarea datoriei, dar exista cazuri in care datorii de 100 de lei s-au vandut si cu 14 bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nimeni nu stie exact numarul datornicilor care au fost "vanduti" de banci firmelor de recuperare, insa datele BNR spun ca valoarea lor depaseste 8 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde au fost vandute anul trecut.
In cazul persoanelor fizice este vorba de imprumuturi de 14 miliarde de lei, din care cea mai mare parte sunt credite de consum, de valoare redusa, care s-au vandut la 2-3 la suta din valoarea datoriei.
Ghorghe Piperea, avocat: "Nu mai are nici un fel de logica economica aceasta vanzare pe 2% cand vezi ca acel colector de creante reuseste sa obtina de la debitor 30%. De ce deci, in conditiile in care poti obtine 30%, vinzi cu 2%?! Aici nu mai exista nicio logica."
Adrian Cuculis, avocat: "In cutiile respective sunt 3.000.000 de euro, oameni ce au avut creante, respectiv debite de 3.000.000 de euro, sume ce au fost cumparate de recuperatori cu doar 5.000 de euro."
In contractul de cesiune scrie clar ca banca vinde credite de 13.000.000 de lei cu 0,14 la suta, adica 14 bani pentru fiecare suta de lei datorie.
Adrian Cuculis, avocat: "In momentul in care creanta ta este vanduta pe 0,14 la suta din valoarea ei totala, ne intrabam oare, atunci cand s-a vorbit despre acel hazard moral, de ce nu a fost chemat debitorul la negociere sa isi cumpere el singur creanta cu 0,14 la suta, cred ca era mult mai simplu asa!"
Avocatii spun ca datoriile pe care banca nu a incercat sa le execute in ultimii trei ani sunt "iertate".
Gheorghe Piperea: "Ce se intampla daca vine unul peste sapte ani si spune 'ia plateste-mi tu mie acum'? Pai, in primul rand poti sa-i spui: 'Totusi ai venit dupa sapte ani de zile, s-a prescris intre timp creanta."
Reporter: "Dupa cat timp?"
Gheorghe Piperea: "Trei ani. In trei ani se prescrie."
In aceste cazuri clientul trebuie sa conteste executarea silita in 15 zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, bani, banci, datorii, financiar, active, executare silita, recuperatori, restantieri,
Dată publicare:
23-04-2016 18:13