Cum riscă România să piardă 120 milioane €, bani cu care trebuie să cumpere 70 de tramvaie

×
Codul embed a fost copiat

România risca să piardă peste 120 de milioane de euro dacă nu va finaliza urgent achiziţia a 70 de tramvaie. În mai multe oraşe din ţară, Ministerul Dezvoltării nu a reuşit să ducă la bun sfârşit licitaţiile, iar procedurile trebuie reluate.

Cei responsabili susţin că firmele care au depus oferte au încercat să vândă tramvaie cu un consum mare de energie.

Tramvaiele din Galaţi sunt vechi şi nu oferă niciun fel de comfort. Dacă au de ales, oamenii preferă să meargă, mai degrabă, cu autobuzele.

Ca să schimbe situaţia, Ministerul Dezvoltării a promis oraşelor Brăila şi Galaţi câte zece tramvaie noi. Licitaţia pentru cumpărarea lor a fost demarată în ianuarie anul trecut dar, după mai multe amânări, a fost anulată.

Ionuț Pucheanu, primar Galați: „E a doua oră când licitaţia în cadrul ministerului se anulează, nu ştim motivaţia.”

Citește și
tramvai
Circulația pe linia 41 a fost blocată, după ce un tramvai a deraiat de pe șine

Cornel Săndulescu, director Braicar: „A fost anulată în final, urmare a unor oferte neconforme. Nu ştim alte detalii, doar putem să spunem că nu ne avantajează această rezolvare."

În Botoşani, autorităţile voiau să cumpere cu 72 de milioane de lei, bani europeni, noua tramvaie. La licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării s-au înscris doua firme însă - după ce au fost analizate ofertele - nu a fost anunţat niciun câştigător.

Şi în acest caz licitaţia a fost anulată fără prea multe explicaţii.

Cosmin Andrei, viceprimar Botoșani: „Era nevoie stringentă să avem aceste tramvaie şi dorim şi explicaţii pentru faptul că s-a anulat licitaţia."

În aşteptarea tramvaielor promise, pe străzile din Botoşani circulă unele cumpărate înainte de 1980.

17 tramvaie noi ar fi trebuit să ajungă şi în Craiova. Pentru cumpărarea lor au fost organizate doua licitaţii.

Dorin Manda, director RAT Craiova: „La prima licitaţie nu a participat nimeni. La a doua a fost un singur ofertant dar au fost probleme în caietul de sarcini şi s-a anuluat licitaţia. Craiova chiar are nevoie de schimbarea tramvaielor."

Cristian Nicolescu, șef secție tramvai: „Ne lipsesc cu desăvârşire piesele de schimb. Cârpim zilnic la ele. Luăm de la cele care nu sunt în circulaţie şi punem pe cele 12-13 tramvaie active."

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin că firmele care au depus oferte nu s-au putut încadra cerinţele tehnice impuse. Autorităţile au cerut un consum redus de energie pe care producătorii nu au putut să îl respecte.

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării: „În câteva săptămâni sperăm să fim în situaţia de a relua licitaţia, să avem noi caiete de sarcini, să putem să anunţăm noile licitaţii. Vă asigurăm că nu vom pierde aceşti bani, 120 de milioane de euro."

În toată ţara statul şi-a propus să cumpere 70 tramvaie pentru transportul public.

Citește și...
Un tramvai cu zeci de călători a fost izbit de o basculantă, la Ploiești
Un tramvai cu zeci de călători a fost izbit de o basculantă, la Ploiești

Momente de panică joi la prânz, în Ploieşti. Un tramvai cu zeci de călători a fost izbit puternic de o basculantă, într-un sens giratoriu. O femeie a avut nevoie de îngrijiri, iar ancheta este în plină desfăşurare.

Circulația pe linia 41 a fost blocată, după ce un tramvai a deraiat de pe șine
Circulația pe linia 41 a fost blocată, după ce un tramvai a deraiat de pe șine

Cirulaţia tramvaielor de pe linia 41 din Capitală a fost întreruptă marți seară timp de două ore, după ce unul dintre tramvaie a deraiat în apropierea podului Grant, când se deplasa dinspre bulevardul Ion Mihalache către Piața Crângaşi.

Gabriela Firea: Linia de tramvai să devină bandă unică şi pentru autobuze
Gabriela Firea: Linia de tramvai să devină bandă unică şi pentru autobuze

Aproximativ 6.000 de elevi din cinci şcoli bucureştene din sectoarele 1 şi 6 vor merge la cursuri cu autobuze speciale, a declarat, duminică seara, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.