Statul roman vrea sa incurajeze munca sezoniera. Cati bani primesc patronii daca angajeaza elevi si studenti
Elevii si majoritatea studentilor au intrat in vacanta, asa ca multi dintre ei isi cauta job-uri de sezon.
Patronii le ofera sansa sa se integreze pe piata muncii, motivati fiind si de cei 250 de lei pe care ii primesc de la stat pentru fiecare angajat tanar pe perioada verii.
Programul este din ce in ce mai accesat de companii, astfel ca autoritatile responsabile au inceput demersuri pentru cererea de noi fonduri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Cluj, numarul angajarilor a crescut atat de mult incat autoritatile au facut inca 200 de cereri ca sa aiba bani sa le ofere patronilor. Acestia primesc cate 250 de lei lunar pentru fiecare tanar caruia ii ofera un loc de munca de sezon.
Mircea Buteanu, patron restaurant: "Au trimis mailuri cu CV-uri, multi dintre ei. Sunt de folos pentru ca si noi peste vara avem deschise terase, deci locuri de munca suplimentare."
Simona, studenta: "Mie mi se pare foarte ok ca nu ma constrange cand incep scoala. Si vara nu mai stau acasa, imi fac un ban de buzunar, ma descurc singura. E mult mai bine."
In Bistrita, autoritatile spun ca vor finanta peste 150 de contracte de angajare. Elevii si studentii lucreaza deja la terasele din oras.
Andra Jakab, eleva: "Sunt la stiinte sociale bilingv, nu are nici o legatura, dar am zis ca decat sa stau toata vara sa nu fac nimic mai bine ma angajez, am banii mei de buzunar si nu trebuie sa apelez mereu la parinti."
Pe unii patroni, banii primiti de la stat ii ajuta sa-si achite pagubele pe care le produc uneori cei care sunt abia la inceput de drum.
Traian Ogalgau, proprietar restaurant: "Cred ca la fix se acopera sparturile, ceea ce sparg ei. Si se intampla des. Facem o selectie si care au aptitudini raman, e o meserie banoasa."
Adina Preda, purtator de cuvant AJOFM Bistrita: "Persoanele care doresc sa se incadreze trebuie sa aiba peste 16 ani si contractul de munca se face pe o perioada de maxim 60 de zile."
In total, in Bistrita si Cluj peste 150 de companii si restaurante si-au deschis larg usile pentru tinerii dornici de o experienta de munca de o vara.