Cum a ajuns Romania cel mai mare exportator european de carne de strut. Vanzarile au crescut cu 300%
Pare greu de crezut, dar Romania a fost anul acesta unul dintre principalii exportatori de carne de strut din Europa.
Africa de Sud nu are voie sa exporte, din cauza unei bacterii care a atacat pasarile, asa ca fermierii nostri au profitat de situatie. Au vandut pe piata europeana de trei ori mai multa carne decat anul trecut. In plus, au clienti si pentru pielea de strut, folosita la genti si pantofi.
In urma cu 20 de ani, nimeni nu dadea un ban pe ideea de a pune pe picioare o ferma de struti. Dar in 2013, cei care au pariat pe struti ne contrazic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anul acesta, peste 1500 de pasari au fost sacrificate doar pentru piata europeana.
Unul dintre fermieri, din Rasuceni - Giurgiu, isi trimite produsele in Belgia, Olanda, Germania, Anglia si Italia.
"Romania, in anul 2013, se afla pe primul loc in ceea ce priveste exportul de carne de strut. Nu s-a putut aduce carne din Africa de Sud datorita embargoului si cerintele sunt foarte mari.", a declarat fermierul.
Marfa lui se gaseste si in magazinele noastre. Fileul de strut se vinde cu 150-200 de lei, carnatii cu pana la 80 de lei, iar frigaruile cu aproximativ 40 de lei pe kilogram.
Si, cum delicatesele de strut sunt tot mai cautate, si restaurantele le-au introdus in meniu.
Despre carnea de strut, specialistii spun ca este mai saraca in colesterol decat carnea de vita, de pui si chiar de curcan. Asa ca este recomandata in diete. Este important insa sa stim cu ce sa o combinam.
Cand vine vorba de strut, nimic nu se pierde, totul se transforma. Pana si pielea, considerata un produs de lux, este folosita pentru obtinerea accesoriilor. Din ea se fac portofele, posete, curele si chiar si pantofi.
O geanta se vinde in Europa cu pana la 2.000 de euro, iar daca la noi o pereche de pantofi costa in jur de 300 de euro, in Italia si Franta pretul se dubleaza.
Si sa nu uitam de ouale de strut, care se pot vinde cu 30 de euro bucata. Atentie insa, nu incercati sa le mancati de unul singur, chemati-va si prietenii pentru ca un singur ou cantareste aproape 2 kilograme.