Creditele "Prima Casa", acordate si fara avans familiilor tinere, cu venituri mici. Modificarile prevazute pentru program
Creditele "Prima Casa" ar putea fi acordate si fara avans familiilor tinere cu venituri mici. Programul va continua, dar va fi modificat.
Ar putea fi eliminat plafonul de 60.000 de euro, pentru ca, in opinia expertilor, influenteaza negativ piata imobiliara. O alta noutate ar fi ca locuintele ANL nu vor mai fi vandute.
De anul viitor, Programul Prima Casa ar putea fi schimbat, iar criteriul de acordare sa nu mai fie doar varsta, ci si venitul - adica sa primeasca acest credit familiile care nu-si pot permite un imprumut clasic. Acum avansul este de 5%, dar pentru familiile sarace avansul ar putea fi zero.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In plus, plafonul de 60.000 de euro ar urma sa fie eliminat pentru ca, sustin expertii care au facut o analiza a pietei, acest plafon mentine artificial preturile apartamentelor in jurul acestei sume. Cu alte cuvinte, daca ar fi eliminat, apartamentele s-ar ieftini si mai tare.
Modificarile propuse apar in Strategia Nationala a Locuirii - un document pe care Guvernul ar trebui sa-l adopte anul acesta.
Din 8 milioane de locuinte, cate are Romania, aproape 3 milioane sunt construite inainte de 1960, iar cele mai multe, aproape 4 milioane, sunt facute intre 1960 si 1980. Toate au nevoie de reparatii capitale, potrivit legilor constructiilor.
Mai mult, una din 3 case sau apartamente are probleme serioase la acoperis, ferestre, pereti si podele, ca sa nu mai vorbim de igrasie si lumina insuficienta.
Asa ca in Strategie o propunere prevede corelarea programului de reabilitare, care prevede acum doar izolarea termica a cladirii, cu un program de reparatii generale, de inlocuire a instalatiilor electrice si termice, a scarilor, si lifturilor. Sunt prevazute si scheme de ajutor pentru case.
Din pacate haosul din legislatie nu ajuta prea mult. Sunt in vigoare 22 de programe diferite, necoordonate, pentru locuinte publice. Pentru cele private prevederile sunt la fel de numeroase si ineficiente. Asa ca primele modificari legislative vor fi analizate de saptamana viitoare in Guvern.