Banicioiu neaga modificarea contributiilor la Sanatate. Reactia oficiala dupa ce secretarul de stat a vorbit de o crestere
Apar noi balbe in Sanatate. Ministrul de resort s-a vazut nevoit sa vina cu lamuriri dupa ce o declaratie ambigua a unui secretar de stat a lansat ipoteza potrivit careia am putea plati, din 2015, cu 4 procente mai mult pentru sistemul de sanatate.
Asadar, contributia pentru asigurarile standard NU va fi majorata, desi subiectul a fost discutat cu Fondul Monetar International. Controversa a fost declansata de secretarul de stat Dorel Sandesc. Intrebat daca exista vreo posibilitate de majorare a contributiei de sanatate, oficialul a dat un raspuns ambiguu, care nu excludea aceasta varianta: "Este un subiect care merita discutat in perspectiva, care il avem in vedere".
Ministerul Sanatatii a infirmat imediat orice intentie de a creste sumele virate de angajatori si angajati spre bugetul Asigurarilor Sociale.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Oana Grigore, purtator de cuvant ministerul Sanatatii: "Ministerul Sanatatii nu ia in calcul cresterea contributiilor la sanatate, nu avem elaborat un proiect in acest sens si nici discutii cu Fondul Monetar International sau cu alte organisme internationale."
Confuzia pleaca de la un proiect vechi de 4 ani. In 2010, au existat discutii despre o posibila majorare, de la 11 la 14 la suta, a CASS, la fel cum se intampla si in alte tari europene. Ideea a fost abandonata, desi bugetul Asigurarilor e fluctuant: creste cu fiecare firma care apare pe piata si cu fiecare nou angajat care devine contributor. Iar in Romania firmele mai degraba se inchid, iar salariatii intra in randul somerilor.
Cronologia evenimentelor, 28 iulie 2014:
UPDATE Ministrul Sanatatii a declarat luni ca nu vor fi majorate contributiile la sanatate nici in acest an si nici in anii urmatori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc in Guvern, precizand ca in 2010 au existat propuneri privind posibile majorari, dar au ramas la stadiul de discutii.
"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate", a spus Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa al MS.
Ministerul Sanatatii a aratat ca nu ia in calcul majorarea contributiilor la sanatate in acest an sau in anii urmatori.
Ce-a declarat Sandesc
Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara ca pana acum sa existe o decizie in acest sens.
"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
In prezent, contributiile de asigurari de sanatate sunt de 10,7%.
Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".
"Am vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a mai spus Sandesc.
Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante.
Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata."