Banicioiu neaga modificarea contributiilor la Sanatate. Reactia oficiala dupa ce secretarul de stat a vorbit de o crestere

×
Codul embed a fost copiat

Apar noi balbe in Sanatate. Ministrul de resort s-a vazut nevoit sa vina cu lamuriri dupa ce o declaratie ambigua a unui secretar de stat a lansat ipoteza potrivit careia am putea plati, din 2015, cu 4 procente mai mult pentru sistemul de sanatate.

Asadar, contributia pentru asigurarile standard NU va fi majorata, desi subiectul a fost discutat cu Fondul Monetar International. Controversa a fost declansata de secretarul de stat Dorel Sandesc. Intrebat daca exista vreo posibilitate de majorare a contributiei de sanatate, oficialul a dat un raspuns ambiguu, care nu excludea aceasta varianta: "Este un subiect care merita discutat in perspectiva, care il avem in vedere".

Ministerul Sanatatii a infirmat imediat orice intentie de a creste sumele virate de angajatori si angajati spre bugetul Asigurarilor Sociale.

Oana Grigore, purtator de cuvant ministerul Sanatatii: "Ministerul Sanatatii nu ia in calcul cresterea contributiilor la sanatate, nu avem elaborat un proiect in acest sens si nici discutii cu Fondul Monetar International sau cu alte organisme internationale."

Confuzia pleaca de la un proiect vechi de 4 ani. In 2010, au existat discutii despre o posibila majorare, de la 11 la 14 la suta, a CASS, la fel cum se intampla si in alte tari europene. Ideea a fost abandonata, desi bugetul Asigurarilor e fluctuant: creste cu fiecare firma care apare pe piata si cu fiecare nou angajat care devine contributor. Iar in Romania firmele mai degraba se inchid, iar salariatii intra in randul somerilor.

Citește și
Victor Ponta
Pozitia FMI in cazul reducerii CAS. Ce spunea directorul de comunicare inainte de consultarile "televizate" de la Cotroceni
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cronologia evenimentelor, 28 iulie 2014:

UPDATE Ministrul Sanatatii a declarat luni ca nu vor fi majorate contributiile la sanatate nici in acest an si nici in anii urmatori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc in Guvern, precizand ca in 2010 au existat propuneri privind posibile majorari, dar au ramas la stadiul de discutii.

"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate", a spus Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa al MS.

Ministerul Sanatatii a aratat ca nu ia in calcul majorarea contributiilor la sanatate in acest an sau in anii urmatori.

Ce-a declarat Sandesc

Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara ca pana acum sa existe o decizie in acest sens.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

In prezent, contributiile de asigurari de sanatate sunt de 10,7%.
Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".

"Am vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a mai spus Sandesc.

Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante.

Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata."

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Victor Ponta: Sursele care ar sustine reducerea CAS includ contributiile din noi locuri de munca si TVA-ul din noi investitii
Victor Ponta: Sursele care ar sustine reducerea CAS includ contributiile din noi locuri de munca si TVA-ul din noi investitii

Intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta a explicat sursele care pot sustine reducerea contributiilor de asigurari sociale, marul discordiei intre Palatele Victoria si Cotroceni.

Pozitia FMI in cazul reducerii CAS. Ce spunea directorul de comunicare inainte de consultarile
Pozitia FMI in cazul reducerii CAS. Ce spunea directorul de comunicare inainte de consultarile "televizate" de la Cotroceni

FMI impartaseste obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forta de munca, pentru a stimula angajarile, dar Fondul trebuie sa inteleaga cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.