Pozitia FMI in cazul reducerii CAS. Ce spunea directorul de comunicare inainte de consultarile "televizate" de la Cotroceni

Ultima actualizare: 20-07-2014 06:59
Victor Ponta

FMI impartaseste obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forta de munca, pentru a stimula angajarile, dar Fondul trebuie sa inteleaga cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare.

"In timp ce Fondul impartaseste obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forta de munca, intr-un efort de a stimula angajarile, trebuie sa intelegem cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri. Fara masuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creste deficitul bugetar", a afirmat Rice, intrebat, in cadrul unei conferinte a FMI din 10 iulie, cum comenteaza Fondul respingerea de catre presedintele Traian Basescu a reducerii CAS, in asteptarea unor masuri care sa acopere un probabil deficit de venituri.

Rice a aratat ca misiunea comuna a FMI si CE a avut discutii constructive cu autoritatile române referitor la cum sa asigure continuarea progreselor in cadrul celei de-a treia evaluari a actualului program, dar unele subiecte cheie ramân nerezolvate, astfel ca discutiile continua.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunând ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, presedintele s-a intâlnit cu premierul si ministrul Finantelor pentru a discuta pe tema surselor de finantare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca a vazut "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

Citeste si: Prima reactie a Ioanei Petrescu, dupa publicarea inregistrarii de la Cotroceni. "Voiam sa-mi iau proiectul si sa plec"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO