Conditiile in care recuperatorii de credite pot cere de acum inainte bani de la oameni. Avertismentul oficialilor ANPC
Daca ati ajuns in situatia nefericita sa va confruntati cu recuperatorii de credite trebuie sa stiti ca de la 1 ianuarie toti au nevoie de avizul celor de la Protectia Consumatorului ca sa va ceara bani.
Desi a trecut aproape o luna, doar cateva firme de recuperare si-au depus documentele. Restul functioneaza ilegal, transmit oficialii ANPC.
Legea care reglementeaza activitatea recuperatorilor de creante a intrat in vigoare de la 1 ianuarie si tot de atunci toti cei care va bat la usa ca sa va ceara sa va achitati datoriile sau care va executa silit ar trebui sa fie inscrisi intr-un registru al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ar fi 30 de firme care si-au depus dosarele, sustin functionarii ANPC, numai ca pe pagina oficiala de internet unde ar trebui sa fie cei acreditati nu apare numele niciunei societati comerciale.
Practic, daca in aceasta luna ati fost executat silit de o firma de recuperari si se dovedeste ca aceasta nu este inscrisa in registrul Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, veti putea contesta cu succes masura luata de acestia pentru ca nu erau in legalitate.
Mai mult, aceeasi lege recent intrata in vigoare impune reguli de conduita pentru acesti recuperatori de credite. Una dintre prevederi spune ca nu au voie sa hartuiasca sau sa ameninte creditorul, iar contactarea celui care nu si-a platit datoria se poate face doar intre 9 dimineata si 8 seara.
Adrian Cuculis, avocat: "Dosarele de executare silita merg bine mersi, telefoanele suna in continuare si in afara orelor de program desi ordonanta interzicea asta, nu am vazut nici macar o autorizatie emisa de ANPC."
Ordonanta mai spune ca in timpul derularii contractului de credit se interzice majorarea nivelului comisioanelor, tarifelor si spezelor, dar si introducerea sau perceperea unora noi.
Potrivit Asociatiei de management al creantelor comerciale, in 2015 s-au recuperat atat de la firme cat si de la persoane fizice 359 de milioane de euro.