Recuperatorii NU vor mai avea voie sa-i hartuiasca pe datornici. Lista lucrurilor care vor fi interzise pe 21 martie
Din 21 martie se schimba atitudinea recuperatorilor de creante fata de datornici. Cel putin asta prevede o directiva europeana.
Potrivit ANPC, recuperatorii nu vor mai avea voie sa ii sune pe datornici intre 8 seara si 9 dimineata, sa ii hartuiasca la locul de munca ori sa le contacteze vecinii.
Anul trecut, protectia consumatorilor a primit aproape o mie de plangeri de la clienti care s-au considerat hartuiti. Datornicii care au fost contactati de firmele de recuperare au povestit ca au trait un cosmar.
Mihai Brulea, client: "Mi-au venit la ora 7 dimineata, la 10 seara."
O directiva a Uniunii Europene vrea sa faca ordine in acest domeniu. Romania trebuie sa implementeze directiva de pe 21 martie.
Astfel, legea prevede clar ce nu au voie sa faca recuperatorii. Sunt interzise hartuirea si abuzul. La fel si amenintarea sau alte tehnici agresive care au scopul vatamarii fizice ori psihice. Nu este permisa contactarea datornicului la locul de munca. Recuperatorul nu poate vorbi decat cu datornicul si avocatul acestuia. Nu poate afisa somatia pe usa consumatorului. Iar acesta nu poate fi contactat intre ora 8 seara si 9 dimineata.
Ce nu vor mai avea voie sa faca recuperatorii:
- Utilizarea de tehnici care sa hartuiasca, oprime sau sa abuzeze orice persoana
- Utilizarea de amenintarii sau alte tehnici agresive cu scopul de a vaitama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea
- Contactarea consumatorului la locul de munca al acestuia
- Comunicarea cu orice alta persoana decat consumatorul sau avocatul acestuia
- Afisarea la usa a somatiilor in legatura cu recuperarea creantelor
- Comunicarea cu consumatorul in intervalul 20:00- 09:00
Laura Radut, sef serviciu armonizare Europeana ANPC: "Nu avem o legislatie pe acest domeniu. Numeroase plangeri."
Numai in 2015 la ANPC au ajuns aproape 1000 de plangeri in care datornicii se plang de abuzurile firmelor. Inspectorii ANPC au blocat plati ilegale in suma de aproape o jumatate de milion de lei.
Reprezentantii institutiilor financiare spun ca au deja un cod de bune practici.
Adrian Ispas, presedintele Comitetului Juridic Creditul de Consum: "Sa se evite suprareglementarea."
Directiva Europeana este obligatorie si ar trebui sa intre in vigoare din 21 martie. O lege in acest sens se afla deocamdata in dezbatere publica pe siteul ANPC.