Companiile care administrează pensiile private ale românilor, apel la Guvern
Guvernul vrea să schimbe radical Pilonul II de pensii, dar evită să spună cum. Companiile care se ocupă de cele 9 miliarde de euro ale românilor, strânse în conturile de pensii private cer Guvernului să facă publice scenariile la care lucrează.
Asta după ce în ultimele luni au apărut mai multe variante potrivit cărora statul vrea să schimbe actualul sistem de pensii - de la naţionalizarea Pilonului II, până la transformarea acestuia într-unul opţional.
Reporter: Dna prim-ministru, ne puteţi spune ceva despre pilonul II de pensii?
Viorica Dăncilă: Dau la Parlament, acum merg la Parlament şi dau declaraţii.
Viorica Dăncilă a ajuns în Parlament, dar a uitat ce a promis. Şefa guvernului nu a oferit nicio lămurire în legătură cu Pilonul II de pensii, cu toate că atât oamenii cât şi companiile care gestionează acum cele 9 miliarde de euro ale românilor, strânse în conturile de pensii private vor să ştie ce modificări intenţionează să facă Executivul şi, mai ales, de ce.
''Avem doar informaţiile care se vehiculează în spaţiul public, din păcate, nu am văzut niciun document care să clarifice intenţiile viitoare şi îl aşteptăm cu interes pentru că vrem să ne aducem contribuţia la clarificarea situaţiei în care se găseşte Pilonul 2”, spune Radu Crăciun, reprezentant Asociația pentru pesiile administrate privat.
Până acum, doar ministrul Finanţelor a vorbit despre o variantă prin care Pilonul II de pensii să devină ''optional''. Cei din Opoziţie au avansat chiar ideea naţionalizării, iar alţii vorbesc despre mutarea banilor de la pilonul doi la unu fără alte discuţii.
Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, avansează o variantă, şi anume că cei care vor să contribuie doar la pilonul I de pensii să facă o cerere pentru asta.
În prezent, fie că vor, fie că nu, toţi angajaţii plătesc un sfert din venitul brut pentru pensie! Aceşti bani se duc în două direcţii: cea mai mare parte din bani ajunge direct la stat, în bugetul din care se plătesc pensiile de acum, iar restul de 3,75% se adună în contul de pensie administrată de companii private.
În cei 10 ani de când există Pilonul II de pensii, valoarea medie a unui cont a ajuns la 6.000 de lei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!