Comisia Europeana a decis reluarea platilor prin Programul Operational Regional


Ultimul update: Sambata 20 Octombrie 2012 13:58
Data publicarii: Joi 15 Decembrie 2011 11:02
Categorie: Stiri Economice
drumuri, constructii

Comisia Europeana a decis reluarea platilor prin POR gestionat de Ministerul Dezvoltarii, iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate pana la finele anului, a declarat joi ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea.

"Am primit oficial aceasta informatie la prima ora. Recunosc ca noi de fapt stiam de aseara", a afirmat Udrea, mentionand ca ministerul a indeplinit toate solicitarile Comisiei Europene.

Ea a adaugat ca exista lucrari efectuate, facturate si nedecontate in valoare de circa 200 milioane de euro, bani pe care spera ca Romania sa ii atraga pana la finele acestui an. Ministerul a anuntat intr-un comunicat decizia Comisiei Europene de a relua rambursarea cheltuielilor eligibile catre beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 privind proiectele de investitii in infrastructura de transport regionala si locala, sistate in iunie 2011.

Atunci cand Comisia Europeana a sesizat existenta unor nereguli la procedurile de achizitii publice derulate de catre beneficiarii Axei 2, autoritatile de la Bruxelles au intrerupt temporar plata facturilor inregistrate pe aceasta axa.

Pentru deblocarea platilor de catre Comisia Europeana, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii financiare. MDRT va aplica in continuare corectii financiare ori de cate ori va fi cazul.

Totodata, datorita modificarilor operate, MDRT/AM POR va efectua toate verificarile ex-post pentru proiectele finantate prin program.

Pentru a evita conflictele de interese a fost introdusa obligatia depunerii unor declaratii pe proprie raspundere din partea beneficiarilor si a fost incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Integritate, singura entitate nationala care poate verifica conflictul de interese.

Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune era, la 30 noiembrie, de 3,72%, potrivit datelor publicate, marti, de Ministerul Afacerilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbtie (7,53%) fiind inregistrat in cazul POR, iar cel mai scazut (1,89%) la POS Mediu.

Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din POR, gestionat de Ministerul Dezvoltarii, incepand cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca incepand din aceasta saptamana vor fi anuntate deciziile in ceea ce priveste reluarea platilor, el precizand ca cel mai probabil va fi o deschidere treptata, graduala, pentru diferite programe.

La randul ei, ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a afirmat luni ca in aceste zile se discuta la Bruxelles, la nivel tehnic, o decizie privind reluarea finantarii pentru proiectele cu fonduri europene din Axa 2 a POR, dupa ce in unele judete au fost identificate mai multe nereguli.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO