Comertul din Romania,o jungla.3500 de firme, suspendate in 2012 de Garda Financiara, pentru evaziune
Motivul: nu ofereau clientilor bonuri fiscale, asa cum ii obliga legea si reuseau sa ascunda astfel o buna parte din incasari, care evident, ramaneau netaxate. Asadar, potrivit estimarilor, bugetul de stat a fost vaduvit cu zeci de milioane de euro.
Comisarii Garzii Financiare au aflat ca, din 2.900 de lei incasati in cateva ore, angajatii unui supermarket de cartier au batut in casa doar cateva sute de lei.
Iata cum: clientul cere o paine si cateva portocale. Vanzatoarea ii scrie pe o bucata de hartie suma pe care o are de plata: 3 lei 70, pe care cumparatorul o duce la casa.
Doamna care sta in ghereta, in fata casei de marcat, aplica doar o stampila pe petecul de hartie, dar nu bate bon. Pe casa de marcat scrie in continuare "0 lei, 0 bani". Cu aceasta dovada, clientul se intoarce la raion, sa isi ridice sacosa. Pleaca apoi fara bon pentru banii dati. Nu poate face deconturi sau sa reclame la Protectia Consumatorului o achizitie proasta.
Mai incercam o data. Un alt cumparator plateste si nu primeste bon. In schimb, il cere.
Pe acelasi principiu se merge si intr-o tutungerie, la chioscul cu program nonstop sau la aprozar.
Indifent de motiv, niciun comerciant nu are voie sa vanda fara sa puna totul pe casa. O parte din acesti bani trebuie sa se intoarca, prin taxe, la bugetul de stat. Lucru pe care se fac ca nu-l inteleg si unii jucatori mari de pe piata.
Saptamana trecuta, comisarii Garzii Financiare au amendat cu 8.000 de lei un restaurant de lux din parcul Herastrau, pentru ca nu folosea casa de marcat. Suplimentar, s-a decis si suspendarea activitatii timp de trei luni.
Legea le permite comerciantilor sa conteste sanctiunea.