Cine este Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a cărui companie va cumpăra CME

Ultima actualizare: 29-03-2021 10:06
Petr Kellner
Profimedia

Cel mai bogat om din Republica Cehă, Petr Kellner este fondatorul şi acţionarul majoritar al PPF, compania care va achiziţiona CME. 

Petr Kellner s-a născut în 1964, în localitatea Ceska Lipa din Cehoslovacia. Înainte de căderea regimului comunist a absolvit facultatea de economie industrială a Înaltei Şcoli de Studii Economice din Praga şi a lucrat în comerţul exterior, dar şi în producţia de film, la Barrandov, cele mai mari studiouri din Cehia.

După „Revoluţia de catifea”, Petr Kellner a înfiinţat, în 1991, compania de investiţii PPF (un acronim de la „Primul Fond de Privatizare”), care a realizat privatizarea de succes a companiei naţionale de asigurări din Cehia. În următorul deceniu, grupul PPF, înregistrat de Petr Kellner în Olanda, a devenit acţionar majoritar al fondului de investiţii din Republica Cehă şi şi-a diversificat operaţiunile, extinzându-se inclusiv pe piaţa media prin cumpărarea primului post de televiziune privat din Cehia. De asemenea, Petr Kellner a fost şi membru în consiliul de adminstraţie al Assicurazioni Generali, una dintre cele mai mari companii de asigurări din lume.

PPF a devenit rapid una dintre cele mai mari companii internaţionale de investiţii, extinsă pe segmente de piață precum serviciile financiare şi bancare, telecomunicații, imobiliare, auto, biotehnologii, asigurări, dar şi pariuri sportive. PPF operează în 23 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi spaţiul ex-sovietic, deţinând active cu o valoare totală ce depăşeşte 45 de miliarde de euro. În 2018, grupul a obţinut un profit total de peste 815 milioane de euro.

În clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, Petr Kellner este în acest moment pe locul 73, cu o avere estimată la 13,8 miliarde de dolari, care îl face să fie şi cel mai bogat om din Republica Cehă. Potrivit celui mai recent raport anual al PPF, el deţine 98.93% din acţiunile grupului.

În plan personal, Petr Kellner este căsătorit şi are 4 copii. Este şi iniţiatorul mai multor proiecte caritabile, prin intermediul "Fundaţiei Familiei Kellner" care susţine elevii şi studenţi supradotaţi din medii defavorizate, dar şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei în Republica Cehă. De-a lungul anilor, Fundaţia a investit peste 27 de milioane de euro în acţiuni caritabile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO