Cererea de case este mai mare decât oferta. Avertismentul experţilor pentru românii tentaţi de creditele bancare
Se construieşte în viteză, iar cererea de case este mai mare decât oferta, susţin dezvoltatorii imobiliari. Ne aflăm într-o perioada de creştere a vânzărilor, apropiată de cea din 2008 şi preţurile au crescut cu 13 la sută faţă de anul trecut.
Sunt tot mai mulţi cei care-şi lasă apartamentele din Bucureşti pentru case cu o curte mică la periferie. Experţii îi avertizează că dacă dobânda de referinţă a leului continuă să crească, la fel se va întâmplă şi cu ratele la credite. Se pot trezi că nu mai au bani să le plătească, dacă nu-şi planifică bine cheltuielile.
Crescuţi la bloc, între betoane, mulţi bucureşteni spun că îşi doresc să se mute la casă, chiar dacă au doar un petec de curte.
Pentru această categorie de clienţi există multe oferte la un târg imobiliar deschis la Palatul Parlamentului: atât în nordul Capitalei, cât şi în Sud. În Corbeanca au apărut case relativ ieftine cu preţuri cuprinse între 69 şi 75 de mii de euro.
Sunt construite de dezvoltator, ridicate mai multe odată şi de aici un preţ mai bun pe construcţie. Nu se urmăreşte profit mai mare pe fiecare casă în parte, ci un profit mulţumitor pe întregul ansamblu.
În sudul Capitalei se găsesc case chiar şi la 64 de mii de euro.
Dacă vreţi să va cumpăraţi o casă, fiţi însă foarte atenţi. De câteva zile dobânda de referinţă a leului a crescut mult peste estimări, ceea ce înseamnă că în următoarele luni ratele se vor majoră.
Locuinţele ieftine sunt cumpărate de persoane care au o situaţie financiară mai slabă şi la ei se simte cel mai puternic o influenţă a dobânzii în creştere. Băncile au un grad de îndatorare mai scăzut pe clienţii cu un profil mai slab pentru a-i păzi de astfel de situaţii.
În momentul în care Roborul creşte dintr-o dată şi apare un 20% în plus la rată, pentru cei care au venituri mici, aceşti 20% trebuie să îi rupă dintr-o zona de confort, de la mâncare, la utilităţi, lucruri de baza.
În total, vorbim despre o creştere a ROBOR cu 45% într-o singură săptămâna. La acest nivel, rată lunară la un credit ipotecar este cu 12% mai mare decât în urmă cu un an.