Centrala nucleară care va fi construită de SUA în România: o ”tehnologie inovatoare”

Steagul SUA si al Romaniei

Departamentul de Stat al SUA a dat detalii, marți, într-un comunicat de presă, despre centrala nucleară de mici dimensiuni care va fi construită în România.

 

Este vorba despre o tehnologie nouă, realizată în Statele Unite, care ar urma să fie dezvoltată în parteneriat cu compania U.Scale Power.

Parteneriatul româno-american înseamnă o construcție cu șase module, și crearea pentru început a 3.700 de locuri de muncă.

Implementarea acestei tehnologii noi va duce la reducerea poluarii în sectorul energetic, susține administrația Biden.

Citește și
vize sua
Românii ar putea merge în SUA fără viză. Anunțul secretarului american pentru securitate internă
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Anunțul a fost făcut în contextul întâlnirii dintre Joe Biden și Klaus Iohannis, la summitul internațional pentru climă, de la Glasgow.

"Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte - dar totodată un salt tehnologic uriaş - pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Sursa citată subliniază că reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcţie de nevoile specifice ale reţelei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capacităţii lor aşa cum dictează cererea.

De asemenea, pe lângă producţia de energie, reactoarele SMR pot să joace şi un rol esenţial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus.

Pot fi folosite pentru producţia de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului şi nevoile de apă curată.

"Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente", se mai arată în comunicat.

Anunţul de marţi se bazează pe Acordul interguvernamental încheiat între România şi Statele Unite pentru cooperarea în legătură cu Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020, şi vine să cimenteze o relaţie de zeci de ani legată de promovarea energiei nucleare de uz civil.

NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028.

Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, menţionează sursa citată.

Fiecare unitate NuScale completă ar necesita o forţă de muncă de 270 de angajaţi, care să lucreze cu normă întreagă. Ar putea să faciliteze şi retenţia de forţă de muncă din termocentralele pe cărbune, dat fiind că multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt transferabile direct în sectorul nuclear, necesită calificare interdisciplinară minimă şi au un impact economic mai mare. Lanţul intern de aprovizionare pentru producţia a trei unităţi NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă.

Conform datelor de la NuScale, costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie. Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea şi acordarea de licenţă pentru NuScale.

S-a stabilit că România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistenţă tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educaţie şi formare pe teme care ţin de reactorul SMR.

Asistenţa acoperă cooperarea pentru a înfiinţa un simulator SMR la una dintre universităţile de top şi sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip "reverse trade mission") şi o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.

Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înţelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora şi identifica opţiuni pentru a face posibilă finanţarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
SUA vor construi în România un reactor nuclear mic. Un astfel de SMR alimentează submarinele nucleare și misiunile pe Marte
SUA vor construi în România un reactor nuclear mic. Un astfel de SMR alimentează submarinele nucleare și misiunile pe Marte

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, au anunţat marţi planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR), primul de acest tip, în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power.

Românii ar putea merge în SUA fără viză. Anunțul secretarului american pentru securitate internă
Românii ar putea merge în SUA fără viză. Anunțul secretarului american pentru securitate internă

Românii ar putea merge în Statele Unite fără viză. Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat ieri că SUA ia în considerare adăugarea Romaniei în programul de renunţare la obligativitatea vizelor.

Guvernul SUA, avertizare de urgență pentru cetățenii americani: Nu călătoriți în România!
Guvernul SUA, avertizare de urgență pentru cetățenii americani: Nu călătoriți în România!

Departamentul de Stat al SUA a emis o avertizare de urgență pentru cetățenii americani prin care le transmite să evite călătoriile în România din cauza riscului major de infectare cu coronavirus. 

Ambasada SUA a anulat toate programările pentru vizele de turism și afaceri pentru români
Ambasada SUA a anulat toate programările pentru vizele de turism și afaceri pentru români

Ambasada SUA de la București a anunțat că toate programările pentru vizele de turism și afaceri se vor anula, din cauza creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu SARS-Cov-2 în România.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.